Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Alex Pop : Mitul libertății

Hei salut!

Vreau să scriu acest articol în urma unei discuții pe care am avut-o în pauza de masă cu un coleg de la muncă. Articolul se vrea a fi despre libertate și despre liber arbitru și cumva o să încerc să prezint într-o lumină critică ideile din articolul faimosului scriitor: Yuval Noah Harari.

Articolul de care vorbesc îl poți găsi aici:

https://www.theguardian.com/books/2018/sep/14/yuval-noah-harari-the-new-threat-to-liberal-democracy

De ce vreau să fac asta?

În primul rând pentru că mă deranjează ideile prezentate acolo. Mai exact mă deranjează faptul că în esență articolul reduce ființa umană la un animal, animal care este foarte ușor de controlat de către viitoarele companii gen Facebook sau Google. Cu alte cuvinte Yuval spune că în viitor nu vom mai avea liber artibtru si sugerează cumva că e periculos să credem că îl avem și asta îmi face greață mai ales că noi ca români încă nu am ieșit de foarte mult timp de sub comunism și chiar suntem în pericol să ne întoarcem înapoi.

Pe lângă asta chiar ne încurajează să renunțăm la ceea ce știm, să nu mai gândim pentru noi asta doar pentru că el știe mai bine. Doar pentru că folosește cuvântul „știință” tot la două trei propoziții nu ar trebui să îi aibă autoritate ideile lui asupra ideilor mele fără să fie mai întâi analizate, criticate și mai apoi încadrate în sistemul meu de valori și credințe despre cum funcționează lumea. Știița spune…știința spune…

Dar cine și ce este această știința? Nu o să răspund la această întrebare aici.

Și în fond de ce ar trebui să îl ascultăm pe un astfel de om? Ce a făcut bun pentru mine? Ce a facut bun pentru tine? Ce a adus valoros în lume? Dacă vreun prieten de-al meu mi-ar spune că sunt un animal care nu gândește ci doar reacționează la stimulii din jurul lui m-aș supăra foarte tare pe el așa că de ce aș asculta de un străin care nu știe nimic despre mine, probabil că e un pic nebun și nu a adus nici un pic de valoare în viața mea ba mai mult mă face să mă simt fără valoare.

Yuval spune în articolul lui că nu decidem ce dorințe avem, nu decidem dacă suntem introvertiți sau extrovertiți, nu decidem dacă suntem gay sau straight. Și da… e adevărat în parte că nu putem decide cum aratăm, unde ne naștem, ce dorințe avem, dacă suntem gay sau straight (nu sunt atât de sigur în această privință…de fapt nu sunt sigur deloc…dar hei…e doar un articol al unui blogger necunoscut așa că ce mai contează) sau cu alte cuvinte nu putem decide circumstanțele în care apărem în lumea asta.

Și dacă ar fi să fim și mai exacți în discursul nostru ar trebui să spunem că autorul vrea să spună că nu putem controla lumea. DA! Aici are dreptate și sunt perfect de acord cu el însă cu ce nu sunt de acord e ideea că nu putem să ne controlăm lumea interioară sau cu ideea că nu ne putem schimba cicumstanțele.

Adevărul e că nu pot să-mi controlez dorințele dar pot să controlez ce voi face cu această dorință. Adică pot să poftesc la o prăjiturică dar știu sigur că nu o voi mânca pentru că am decis asta atunci când mi-am propus că vreau să slăbesc. La fel nu pot decide cine îmi sunt părinții, dacă sunt bogat su sărac însă asta nu ar trebuie să mă oprească să acționez în lume, să o fac mai buna, să reduc din suferința prezentă în viața de zi cu zi. Poți să-ți asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci și pentru cine ești și vei vedea cu poți schimba lumea în bine.

O astfel de retorică prezentată de domnul Yuval nu ajuta pe nimeni. De fapt cred că dacă ar fi să aducem ideile lui la nivel de religie lumea asta ar deveni mult mai criminală decât este. De ce ar mai trebuie să avem grijă de bolnavi și de bătrâni…mai bine să îi lăsăm să moară. Asta e legea naturii! De ce să nu ne apucam să omorâm pe toți cei care ne-au deranjat vreodată cu ceva? Dacă pot atunci de ce să nu fac asta?

Comunismul și fascismul aveau la bază aceleași idei. Haideți să ne scăpăm de ceea ce ne derajează, haideți să îi omorâm că oricum sunt doar niște sub oameni, niște animale.

Yuval ne spune că e bine să nu mai știm cine suntem pentru că de acolo începe adevărata aventură a descoperirii de sine. Și sunt sigur că el deja știe cine și ce ar trebuie să fim în viitor.

Mă întreb totuși care e scopul lui, ce urmărește prin ceea ce face, cine e în spatele acestor idei prezentate ca fiind o descoperire extraordinară la problemele vieții. Mă întreb pentru că nu sunt idei noi deloc. De când sunt în școală până acum îmi este repetat același rahat care sincer nu mi-a adus nimic bun în viață în afara unei dorințe sincere de a mă sinucide. Da… știu domnnule Yuval….că ne tragem de maimuță, ca am evoluat și că nimic din ceea ce scrie în Biblie nu e adevărat. Sunt doar niște povești mitologice fără nici o valoare. Știu de asemenea că persoanele religioase sunt sigur teroriști mai ales dacă sunt creștini care cred în Biblie asta deși nu au omorât pe nimeni. Știu de asemenea că în viitor vom fi super oameni, vom putea trăi într-un corp de android sute de ani și vom fi ca niste dumnezei.

Însă ce nu știi dragul meu Yuval e că viață are valoare…și că Biblia care se presupune că este doar o carte de povești (eu personal nu cred asta dar haide să spunem că e așa) a facut extrem de mult bine în lumea asta deși suntem făcuți să credem că din cauză ei am ajuns în evul mediu.

Putem spune despre Biblie că e doar o carte de povești care te învață cum să acționezi în lume, care îți spune că există consecințe la ceea ce faci și că o viață fără responsabilitate e o viață trăită degeaba. Spun asta pentru că oricum suferim în viață, oricum murim indiferent de ce am spune sau am face iar dacă nu ne asumăm responsabilitatea o să suferim degeaba.

De asemenea ce nu ne mai spune domnul Yuval e faptul că exită concecințe la tot ceea ce faci. Însă Biblia ne spune asta! Și consecințele nu sunt pedepsele lui Dumnezeu pentru faptul că nu îl asculți ci mai degraba viața de căcat pe care o să o ai dacă faci prostii. Nu mă crezi? Omoară pe cineva, înseală-ți nevasta, apucă-te de furat, închină-te la lemne și vezi ce se întâmplă. Oare ce s-ar întâmpla dacă suficient de mulți oameni ar face lucrul asta? S-ar numi cumva haos?

Și ce vină ar avea Dumnezeu pentru toate astea?

Biblia și știința nu sunt cap în cap. Asta pentru că una e despre caracterul nostru și cealaltă e despre lume. Una e despre cum ar trebuie să ne comportam în lume și alta e despre cum putem contrui lumea.

Însă domul Yuval vrea să ne transforme în animale incapabile de a trage propriile concluzii și chiar ne încurajează să nu avem propriile concluzii. Însă chiar dacă unii oameni nu ar avea liber arbitru nu cred că este fizic posibil ca toată lumea să nu aibă deloc liber arbitru și să nu poată decidă ce e bine și ce e rău la un anumit moment. Asta pentru că dacă de exemplu Google m-ar controla pe mine și eu aș ajunge doar un animal cineva știe de asta și beneficiază de treaba asta și știe că ceea ce face e bine sau rău.

Pe scurt…liberul arbitru nu are cum să dispară din mintea tutoror oamenilor.  Cei care ne vor controlează vor știi că fac asta, chiar au ales asta.

Libertatea în lume e un mit! Aici sunt de acord cu Yuval. E un mit pentru că nu suntem liberi…suntem blocați în această lume fizică, plină de suferință și dezastre. Dar nu pot spune că e o lume fără speranță cum vrea să zică Yuval. Lumea e frumoasă…la fel și oamenii din ea.

Mai mult nu știu ce să spun! Pe lângă asta nu mai am nici chef nici timp!

În concluzie pot spune că acest domn Yuval nu aduce nimic nou lumii ci doar aceeași retorică veche de ani, care mi-a fost repetată la școală de sute de ori. Nu am nici un motiv să cred că ceea ce spune e adevărat și cu toții ar trebui să ne întrebăm de ce face ceea ce face și care e scopul lui până la urma? Poate chiar ar trebui să privim cu scepticism ceea ce spune pentru că ideile lui, sau mai bine zis ideile prezentate de el, au omorât în cadrul comunismului și fascismului extrem de mulți oameni și nu ar cred că am vrea să ne întoarcem acolo.

Cam asta e tot,

Cu prietenie,

Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

2 comentarii la articolul “Alex Pop : Mitul libertății”

  • Alexandra spune:

    Dragă Alex, fiecare își poate susține opinia. Ce este important este că noi alegem ce vrem să credem și ce nu. Noi alegem dacă ne lăsăm îndobitociți sau arătăm tărie de caracter demonstrând contrariul.
    #thikpositive, #havefaith

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *