Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Îți poți schimba soarta…dacă vrei asta! 10 pași pentru a face asta

schimba-ti soarta

Hei salut!

În ziua de azi suntem la mâna norocului sau cel puțin asta vrea lumea să credem.

Poate avem noroc să câștigăm la loto, poate avem noroc ca tura asta să fi ales politicienii corecți care să ne conducă, poate avem noroc ca în viitorul apropiat să treacă criza financiară, poate avem noroc să ne alegem persoana potrivită cu care să ne petrecem viața. Poate, poate…

Dar TU ce faci când se întâmplă toate astea? Aștepți doar ca lucrurile să se schimbe fără ca tu să nu faci nimic pentru ele? Stai la mâna norocului care îți oferă maxim șansa de 50% (adică fie se întâmplă un lucru, fie nu se întâmplă) în cele mai bune cazuri sau îți propui să iei 100% prin faptul că îți asumi responsabilitatea pentru viața ta.

Nu cred în noroc și nu voi crede niciodată. Cred doar în Dumnezeu, în dreptatea lui și în faptul că ceea ce semeni aia și culegi. Semeni dreptate? Vei culege dreptate! Semeni un stil de viață dezordonat? Vei culege boala! Semeni ură și certuri? Vei culege ură și certuri! Semeni un stil de viață de consumator care nu pune nici un ban deoparte? Atunci vei culege datorii!

Din acest motiv vreau să-ți spun că indiferent de situația în care te afli, indiferent dacă viața ta e ușoară sau grea, indiferent dacă ai pe cineva alături de tine sau nu, poți să-ți schimbi situația în care te afli dacă vrei să faci asta cu adevărat pentru că nu vei mai lăsa lucrurile la mâna norocului.

Nu va fi ușor, de fapt nici un lucru de valoare nu e ușor, dar dacă mergi până la capăt realitatea ta se va transforma în ceea ce vrei poate în ceva mult mai mult decât ai fi putut visa vreodată.

Însă de cele mai multe ori oamenii se lasă la îndemâna norocului pentru că nu știu ce vor cu adevărat. Lumea din jur și-a creat anumite așteptări de la ei și nu se mai obosesc să afle dacă merită cu adevărat să se ridice la aceste așteptări sau să-și creeze ei înșiși propriile standarde și stilul de viață pe care și-l doresc și după aceea să se pună pe treabă pentru a obține lucrurile pe care le vor.

Lumea se așteaptă de la tine să ai o casă  și pentru asta trebuie să-ți faci credite! Nu spun că e rău să ai o casă dar să te lași castrat de bancă pentru un acoperiș e mult prea mult. Lumea se așteaptă să-ți cumperi o mașină! Acum că ți-ai luat casă ai nevoie și de o căruță și de asemenea pentru căruță trebuie să-ți faci credite! Și un lucru pervers pe care îl fac creditele după părerea mea e faptul că oferă oamenilor lucruri pe care nu le merită prin faptul că au acces la bani pe care nu îi merită și pentru care trebuie să plătească dublu. Și mai spunem că suntem liber!!?? Lumea spune că trebuie să ai o prietenă sau un prieten ca să nu fi considerat un ciudat sau homosexual. Dar oare chiar merită! Nu e mai bine să fi singur și să muncești la propria ta persoană și pe urmă să găsești pe cineva potrivit pentru tine?

Nu uita că așteptările altor oameni sunt gratii pentru tine! Dar te poți elibera de ele dacă știi cu adevărat ce vrei. Așa că mai departe ți-am pregătit o serie de pași pe care și eu i-am folosit pentru a trece mai ușor peste problemele pe care le-am avut. Iată care sunt aceștia:

1. Gândește-te puțin la ceea ce vrei

Ești un sclav, un deținut dacă trăiești fără să te gândești la ceea ce vrei cu adevărat. Și spun asta pentru că ești închis în închisoarea așteptărilor pe care le au alți oameni pentru tine. Dacă viața ți se întâmplă și nu iei decizii pentru a face ca viața să se întâmple așa cum vrei tu vei merge după cum bate vântul și te vei trezi la 40, 50 de ani că puteai să ai cu totul și cu totul o altă viață dar că acum e prea târziu.

Așa că nu lăsa acest aspect foarte important al vieții la mâna norocului. E ok să fi spontan din când în când dar nu trebuie să uiți niciodată pentru ce te trezești în fiecare zi și pentru ce muncești.

2. Încrede-te în Dumnezeu

Vrei să reușești în ceea ce faci? Atunci caută dreptatea și încrede-te în Dumnezeu! Poate nu ești o persoană religioasă și nu crezi în Dumnezeu dar mă întreb oare cum ai ajuns să crezi asta? Ești sigur că dovezile prezentate sunt suficiente pentru a-L exclude din viața ta?  Ești sigur că toate dovezile prezentate împotriva lui nu sunt o nouă religie?

Sincer…nu știu nimic despre tine! Dar știu că încrederea în Dumnezeu poate să-ți aducă multe lucruri bune în viață. Și nu vorbesc aici despre religie ci despre a avea încredere că El e în spatele tău atâta timp cât tu cauți să îl cunoști și să faci lucrurile corecte. Mai mult nu știu ce să spun decât că El te poate ajuta cel mai mult atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine.

3. Lasă scuzele deoparte

Poți să-ți schimbi soarta dacă lași scuzele deoparte! E ușor să găsești scuze pentru că nu mai trebuie să-ți asumi responsabilitatea.

Oare ești sărac pentru că e criză sau pentru că nu ești disciplinat când vine vorba de bani? Oare ești singur pentru că femeile sunt curve sau pentru că tu nu știi cum să vorbești cu ele, nu știi cum să relaționezi cu ele și nu știi cum să pui problema când vine vorba de sexul opus?

Dacă e criză și spui că nu sunt bani atunci înseamnă că finanțele tale nu sunt la îndemâna ta ci la îndemâna celor care controlează criza. În schimb lași scuzele deoparte vei observa că sunt soluții. Poate îți deschizi o afacere, poate investești pe forex, poate îți găsești un nou loc de muncă, poate înveți o meserie noua. Soluții sunt însă întrebarea e „Cât ești de dispus să faci efortul necesar pentru a-ți depăși condiția în care te aflii?” Dacă răspunzi sincer că…puțin atunci meriți să fi acolo unde ești pentru că nu vrei să faci nimic în plus. Dacă răspunsul tău e mult atunci apucă-te de treabă. La fel poate fi vorba și despre relații sau despre orice alt domeniu în care vrei să îmbunătățești lucrurile!

4. Pune-ți un obiectiv

Când vrei să faci ceva atunci lucrul respectiv trebuie să fie clar. Să spui că vrei mai mulți bani e foarte vag! Să spui că vrei să fi campion e de asemenea vag! De ce spun asta? Pentru că poți avea mai mulți bani (doi lei în plus) fără ca nimic să se schimbe cu adevărat. Însă dacă știi ce sumă vrei în plus atunci și acțiunile tale se vor schimba în concordanță cu suma pe care o vrei. „Vreau să bag în fiecare lună 1000 de lei pe lângă salar! Atunci trebuie să fac asta, asta și asta!” Ăsta reprezintă un obiectiv clar!

De asemenea spuneam că să fi campion e foarte vag. Poți fi campion pe sate sau la tine în județ sau campion mondial! Și pentru fiecare dintre aceste tipuri de campioni trebuie să muncești mai mult așa că trebuie să știi ce fel de campion vrei să fii.

Nu pot spune despre mine că mi-am îndeplinit toate obiectivele dar atunci când dacă atunci când mi le-am propus știam clar unde vreau să ajung m-am apropiat de ele și unele chiar le-am îndeplinit. Așa că pune-ți obiective!

5. Fă-ți un plan de evadare

E puțin ciudat acest subtitlu! Poate suna mai bine ceva de genu „Fă-ți un plan de acțiune!” dar îl las așa pentru că vorbim de gratii aici (de gratiile așteptărilor) și pentru a ieși dintre aceste gratii ai nevoie de un plan de evadare. Și planul de evadare începe cu răspunsul la întrebarea „Ce trebuie să fac pentru a-mi îndeplini obiectivele?” Dacă ai un răspuns atunci ești pe drumul cel bun. Mai trebuie doar să îl pui în aplicare.

Și pentru asta îți trebuie…

6. Curaj

E simplu să-ți faci planuri dar e mult mai complicat să le și pui în aplicare. Îți trebuie poate o doză mică de nebunie și una mai mare de curaj pentru a-ți îndeplini obiectivele. Și spun asta din experiență pentru că e un lucru destul de înfricoșător să scrii o listă de lucruri după care să te gândești că…chiar trebuie să le faci. Și frica poate pune stăpânire dacă o lași! Dar aici intervine curajul și anume să faci chiar dacă îți este frică.

Curajul de a acționa indiferent de frica pe care o simți îți va aduce rezultate interesante cel puțin. În primul rând vei descoperi că poți mai mult și în al doilea rând vei dobândi experiență. Și asta îți va da mai multă încredere în tine lucru care te va aduce mult mai aproape de ceea ce îți dorești.

7. Disciplinează-te

Un aspect care nouă românilor ne lipsește într-o măsură destul de mare e disciplina. Disciplina când vine vorba de bani, pentru că luăm mult pe datorii și cheltuim mai mult decât producem, disciplina când vine vorba de muncă pentru că suntem dezorganizați și nu muncim în mod susținut, disciplina când vine vorba de educație pentru că avem impresia că e suficient să fi prezent pentru a învăța ceva și multe alte lucruri care nu îmi vin în minte acum.

Dacă ar fi să dau o definiție disciplinei ar fi ceva de genul acesta: „Să faci ceea ce trebuie atunci când trebuie, în mod susținut și organizat!”

Și pentru a-ți schimba soarta chiar ai nevoie de disciplină! Poate vrei să schimbi ceva în privința banilor tăi ceea ce înseamnă că va trebui să-ți urmărești cheltuielile, să cheltui mai puțin, să știi ce faci cu fiecare ban și de asemenea să economisești și să investești banii aceia în lucruri care îți aduc alți bani. Poate vrei să schimbi ceva în privința sănătății tale! Atunci poate că ar trebui să mergi regulat la sală și să ai grijă la ceea ce mănânci!

Sunt sigur că TU știi mult mai bine ce înseamnă disciplina pentru tine așa că pune-o în aplicare orice ar însemna ea pentru tine.

8. Perseverează

Viața e grea și de asemenea e foarte grea când trebuie să schimbi ceva. Și îți va arunca multe obstacole și vei avea parte de eșecuri. Însă perseverența e salvarea ta! Cel mai bun exemplu de perseverență pe care pot să îl dau și care pe mine m-a inspirat e Alina Dumitru (campioana și vicecampioana olimpica la JUDO) și Florin Bercean (antrenorul ei)!

Alina a pierdut la Atena medalia de bronz la câteva secunde înainte de terminarea unui meci în care conducea. Și putea să renunțe la JUDO pentru că s-a antrenat foarte mult și din greu (știu pentru ca am fost cu ea în sală foarte mult timp) și să ai un astfel de eșec poate fi extrem de dezamăgitor. Dar nu a renunțat! A continuat să se antreneze și a devenit în timp campioana olimpică. Și un alt lucru care mi-a plăcut e faptul că antrenorul ei nu a renunțat niciodată să creadă în ea. Și asta înseamnă perseverență! Să crezi că poți reuși în ciuda eșecurilor, să muncești și să mergi mai departe chiar dacă e greu pentru că până la urmă vrei reuși!

9. Concentrează-te pe soluții nu pe probleme

Nu cred că există ceva mai nociv în viața asta decât să ai o atitudine nepotrivită când vine vorba de viața ta. Și când mă refer la atitudine mă refer la a te concentra mai mult pe probleme decât pe a găsi soluții.

Probleme:

 • nu am bani
 • nu sunt destul de tare
 • nu sunt destul de deștept

E dezarmant când vezi atâtea probleme și nu știi cum să treci peste ele. E normal să nu mai ai chef de viață și să nu mai vrei să faci nimic. Dar nu uita că privești lucrurile în mod greșit! Dacă te-ai concentra să găsești soluții atunci poate că te-ai entuziasma și te-ai pune pe treabă:

Probleme și soluții:

 • nu am bani. Cum aș putea avea mai mulți? Poate îmi deschid o afacere, investesc la bursa sau reduc din cheltuieli
 • nu sunt destul de tare. Cum aș putea fi mai tare? Poate ar trebui sa petrec mai mult timp la sală cu greutăți
 • nu sunt destul de deștept. Cum aș putea să fiu mai deștept? Poate ar trebui să reduc din timpul petrecut la TV și să deschid o carte

Viața e mai ușoară pe termen scurt dacă vezi problemele dar îți garantez că pe termen lung va fi mai grea. Asta pentru că nu vei face nimic ca să-ți îmbunătățești situația. Dacă te uiți la soluții s-ar putea ca pe termen scurt să trebuiască să muncești mai mult, să trebuiască să cheltui mai puțin dar îți garantez că vei fi mult mai fericit în primul rând pentru că ai un scop pe care îl urmărești și în al doilea rând pentru că vei vedea rezultate.

 

10. Nu uita că mai întâi trebuie să meriți și după aceea să primești

În ziua de azi lumea așteaptă să primească lucruri pur și simplu fără să se gândească vreo secundă dacă merită lucrul respectiv. Exemplu? Creditele! Îți iei un credit pentru un lucru pe care ți-l dorești deși nu îl meriți. Spun asta pentru că dacă l-ai merita atunci ai avea banii să îl cumperi. Și prin faptul că îți faci credite pentru orice îți faci rău. În primul rând îți omori creativitatea pentru că nu te mai zbați să găsești soluții ca să faci mai mulți bani ci mergi să cumperi banii de la bancă mult mai scump. În al doilea rând îți sacrifici libertatea! Când ai datorii trebuie să le mai și dai înapoi și asta înseamnă că nu îți permiți să nu ai un loc de muncă sau nu îți permiți să încerci vreo afacere pentru că…trebuie să-ți plătești datoriile.

Și lucrurile se pot extinde și la alte domenii.  De exemplu oamenii se așteaptă ca doctorii să îi facă sănătoși instant fără ca ei să ia în considerare faptul că au băut, au mâncat, au fumat în exces. De fapt ei nu își merită sănătatea pentru că și-au bătut joc de ea. Știu că sună dur și nu doresc nimănui să fie bolnav dar asta e realitatea.

În final ce pot să-ți spun! Poți face orice schimbare vrei, dacă chiar vrei și ești dispus să faci efortul necesar pentru a reuși. Nu uita că lumea nu mai are nevoie de încă o victimă, de încă un pușcăriaș al așteptărilor lumii pentru că sunt destui. Așa că trage de tine și schimbă-ți soarta în bine.

Cu prietenie, Alex!

 


 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

2 comentarii la articolul “Îți poți schimba soarta…dacă vrei asta! 10 pași pentru a face asta”

 • garetbora spune:

  Ce sa zic, oalta problema e ca vrei prea multe lucruri deodata si nu stii de care sa te apuci, te apuci de toate si nu faci nici unul cum trebuie, iar daca ai fi sa alegi parca nu stii pe care sa-l lasi deoparte. O zi faina Alex.

 • Alex Pop spune:

  Asta se intampla daca nu ai foarte bine stabilite prioritatile. Daca stii ce vrei si stii si cat de important e un anumit lucru pentru tine atunci poti sa le faci o ordine. Asta e parerea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *