Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Cum sa ai parte de un an extraordinar?

Când suntem copii visăm sa ajungem mari și pe lângă asta visăm să facem anumite lucruri. Totuși odată cu vârsta parcă ajungem să renunțăm mai ușor la visele noastre. Ajungem să nu mai fim cei care creează evenimentele ci doar persoane care participă la evenimentele respective. Ajungem să nu ne mai planificăm felul în care vrem să ne ducem viața ci doar să reacționăm la ea.

Motivele pentru care se întâmplă asta sunt multe. Poate nu mai ești la fel de entuziasmat de viața la fel cum erai în trecut, poate îți spui că nu mai ai timp să faci ceea ce îți dorești sau poate că îți spui că e e prea târziu târziu pentru tine pentru a mai face ceva.

Vreau să-ți spun că toate aceste lucruri sunt doar limitările tale personale de gândire. Și e ușor să te complaci în limitarea ta! Și nu e nici o îndoială că asta faci din moment ce nu vrei să renunți la ea.

Vreau să-ți spun că dacă nu schimbi direcția chiar acum în cele din urmă vei ajunge în locul spre care te îndrepți. Totuși nu vreau să fii dezamăgit. Scopul acestui blog e unul care să-ți dea speranță și curaj. Așa că mai departe ți-am pregătit un exercițiu pe care să-l poți pune în aplicare pentru a avea un an extraordinar începând cu momentul în care vei termina exercițiul.

Exercițiul nu îmi aparține asta pentru că nu l-am inventat eu. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre el îl poți găsi în cartea „Cel mai bun an” scrisă de Jinny S. Ditzler. O să-ți placă iar dacă acum simți că ai nevoie de o schimbare va reprezenta un impuls pentru tine.

Scopul exercițiului este acela de a face din anul următor cel mai bun an al tău de până acum.

Obiectivele exercițiului sunt următoarele:

 • să recunoști și să apreciezi activitatea ta de anul trecut
 • să definești lecțiile folositoare
 • să creezi o atitudine interioară pozitivă pentru a obține rezultate
 • să identifici zece obiective prioritare pentru anul care va urma
 • să întocmești un plan prin care să-ți atingi obiectivele pentru cel mai bun an.

Exercițiul constă în a răspunde la zece întrebări care să-ți de-a un obiectiv, o direcție și un sens iar la sfârșit să te ajute să-ți faci un plan prin care să-ți îndeplinești zece obiective prioritare, obiective pe care TU vrei să le realizezi până la anul pe vremea asta. Iată care sunt întrebările:

1.Ce am realizat?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a pune exercițiul în aplicare e să răspunzi la această întrebare. Spun asta pentru că e foarte ușor pentru noi să uităm de lucrurile pe care le-am realizat dar ne amintim mult mai repede lucrurile care au mers prost. Din cauza te poți simți dezamăgit iar răspunsurile la această întrebare îți vor da impulsul de care ai nevoie pentru a începe ceva extraordinar.

Îți vor aminti că ești o persoană capabilă și creativă care poate să ducă la capăt tot ceea ce își propune. Așa că scoate o foaie de hârtie și scrie toate realizările pe care le-ai avut anul trecut. Scrie tot ce îți trece prin minte! Bănuiesc că nu îți va citi nimeni aceste foi așa că nu te sfii să scrii.

2.Care au fost cele mai mari dezamăgiri ale mele?

Această întrebare e foarte importantă. Dacă știi care sunt dezamăgirile prin care ai trecut atunci vei găsi și soluția la aceste dezamăgiri. Vei știi de asemenea ce trebuie să faci în anul ce vine pentru a nu mai avea parte de aceste dezamăgiri.

3.Ce am învățat?

Aici trebuie să treci lecțiile pe care le-ai învățat. Sunt de părere că toate lucrurile prin care trecem fie că sunt bune sau rele pot să reprezinte lecții de viață. Poate ai învățat că trebuie să faci sport în mod regulat, sau poate ai învățat că trebuie să ai grijă ce faci cu banii. Oricum e important să treci pe o nouă foaie toate lucrurile pe care le-ai învățat.

După acest pas trebuie să treci chiar sub lecții câteva indicații pentru anul ce va urma. De exemplu:

 • să fac mai mult sport
 • să-mi programez în fiecare seară activitățile pentru ziua care va urma pentru a fi mai eficient
 • să mă concentrez atunci când muncesc

4.Cum mă auto-limitez și cum pot să mă opresc?

Această întrebare te va ajuta să-ți asumi responsabilitatea pentru tine și pentru rezultatele tale asta pentru că îți va arăta exact, dacă vei răspunde în mod sincer la ea și cât mai în detaliu, de ce nu ai reușit să realizezi unele lucruri pe care le-ai dori.

Așa că fă o listă cu lucrurile personale care te auto-limitează.

Următoarele întrebări care țin tot de acest pas sunt:

Care e prețul auto-limitării mele? Aici vei trece ce ai pierdut din cauza auto-limitării.

În ce fel am beneficiat de pe urma limitării mele? Deși aparent limitările ne aduc pierderi există un anumit punct până la care auto-limitările îți aduc o stare de confort. Un bun exemplu poate  fi scuza că te-ai fi putut descurca mai bine dacă într-adevăr mai bine dacă chiar ai fi încercat. Iar lucrul ăsta ți-a adus o viață mai ușoară pentru că nu a trebuie să muncești atât de mult.

Sunt dispus să pun capăt auto-limitărilor mele? Aici poți răspunde cu DA sau NU.

În ce domenii ale vieții mele nu am realizat ce mi-am propus?

Cum încerc să justific aceste lucruri?

După ce ai terminat de scris toate răspunsurile la aceste întrebări e timpul să schimbi paradigma. Așa că pentru asta vei trece pe foaie NOUA PARADIGMĂ care poate fi de exemplu, următoarea sau alta, care vrei tu:

Dacă îmi pun ceva în minte pot realiza orice oricât de imposibil ar părea asta pentru că mi-am asumat responsabilitatea pentru rezultatele mele și sunt dispus să fac munca necesară pentru a reuși.

5.Care sunt valorile mele?

E important să știi care îți sunt valorile pentru a avea succes în ceea ce faci. Spun asta pentru că dacă faci ceva care nu e în concordanță cu ceea ce crezi probabil că vei face o perioadă acel lucru dar nu vei reuși niciodată să ai rezultate notabile. Așa că notează-ți valorile pe care le ai asta pentru a putea fi clară și pentru a putea să-ți stabilești obiective în funcție de ele.

De exemplu ai putea să scrii: Bunătatea, dragostea, a face lucrurile cu pasiune, integritate, timp de calitate petrecut cu familia.

6.Care sunt rolurile pe care le joc în viață?

La acest pas vreau să te gândești la rolurile pe care le joci în viața ta. Nu trebuie să fie mai mult de 8 căci altfel nu te vei putea concentra asupra tuturor. De asemenea dacă ai depășit acest număr încearcă să le grupezi pe cele care sunt în plus într-o categorie din cele pe care le-ai scris deja. Rolurile pe care poți să le scrii sunt cele pe care le ai în prezent dar pot fi și roluri pe care ai vrea să le ai în viitor.

De exemplu: scriitor, programator, sportiv, soț, prieten, aventurier și antrenor

7.Care rol va reprezenta preocuparea mea majoră în anul ce vine?

Aici trebuie să scrii rolul pentru care dacă ți-ai îndeplini obiectivele viața ta se va schimba în bine și va avea influență și asupra celorlalte roluri. Din cauza asta el va reprezenta preocuparea ta majoră în anul care vine.

De exemplu: Rolul de programator va reprezenta preocuparea mea majoră pentru anul viitor. Asta mă va ajuta să îmi găsesc un job mai bine plătit și din acest motiv voi avea mai mult bani pentru a merge în excursiile pe care le-am plănuit și la concursurile la care vreau să particip.

Bineînțeles că acesta e doar un exemplu și tu poți scrie ce ți se potrivește!

8.Care sunt obiectivele mele pentru fiecare rol în parte?

La acest pas trebuie să treci obiectivele pe care vrei să le îndeplinești la fiecare rol în parte!

De exemplu:

 • pentru rolul de programator: să studiez în fiecare zi cel puțin două ore, să scriu un articol despre programare pe săptămână pe blog, să îmi fac un portofoliu de 10 clienți
 • pentru rolul de aventurier: să merg într-o excursie cel puțin odată la două luni într-un oraș vecin, etc..

Bineînțeles că lista ta trebuie să fie mult mai lungă și să treci în detaliu la fiecare rol în parte toate obiectivele.

9.Care este topul celor zece obiective prioritare?

La acest pas trebuie să-ți alegi zece obiective prioritare din cele pe care le-ai scris la pasul numărul opt și să le treci unul sub altul pe o nouă foaie de hârtie astfel încât să fie clar ce ai de făcut pentru anul ce vine.

10. Cum pot să mă asigur că le realizez?

Aici trebuie să treci lucrurile care te vor ajuta să realizezi ceea ce ți-ai propus. Ideal ar fi să treci data de început, un pas în care știi că obiectivul tău a fost îndeplinit și de asemenea un termen limită.

De exemplu: pană în data de 20.09.2015 vreau să am 10 clienți. Pentru asta voi discuta cu zece persoane pe zi și voi cere câte 2 recomandări de la fiecare.

BUN!

Acum că ai terminat de răspuns la acest întrebări e timpul să-ți concepi planul de o foaie pentru CEL MAI BUN AN.

Așa că pe o foaie nouă vreau să treci următoarele lucruri:

 • Instrucțiunile – de la întrebarea  cu numărul 3
 • Noua paradigmă – de la întrebarea cu numărul 4
 • Preocuparea majoră
 • Topul obiectivelor prioritate

La sfârșit îți treci numele și scrii: DA! VREAU SĂ FAC ASTA ȘI VOI REUȘI! după care te semnezi.

Asta e tot!

În final vreau să-ți spun că nu trebuie să te grăbești cu răspunsurile și că trebuie să-ți iei timpul necesar pentru a răspunde cu sinceritate la aceste întrebări. Încearcă să fii cât mai sincer cu tine pentru a putea fi cât mai eficient acest exercițiu și nu uita că trebuie să-l pui în aplicare.

P.S. Exercițiul trebuie făcut în fiecare an și planul trebuie citit cel puțin o dată pe lună.

 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *