Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Cele 5 etape ale domeniului tău de activitate care te fac un profesionist

Hei salut!

În articolul de azi vreau sa vorbesc despre cele 5 etape prin care trebuie sa treci pentru a deveni un profesionist într-un anumit domeniu. Și spun trebuie pentru ca nu prea ai cum sa le eviți pentru că aceste etape reprezintă parcursul normal pe care îl are un om pentru a ajunge de la un novice la un profesionist adevărat.

E important să înțelegi aceste etape și de asemenea ce presupune fiecare din ele pentru că în felul ăsta vei putea să progresezi mult mai repede și cu mult mai puține frustrări și de asemenea vei evita să cazi în capcana celui care are impresia că știe ceva dar nu își dă seama că îi lipsesc o grămadă de lucruri care îl fac să fie neprofesionist.

Cele 5 etape se aplică pentru diferite domenii. De exemplu poți fi un novice la un anumit sport în timp ce ești expert în programare. Poți fii în oricare din etapele de mai sus în domeniile în care activezi.

Așa că mai departe îți voi prezenta cele 5 etape și de asemenea ce trebuie să faci în fiecare din ele pentru a te descurca mai bine și pentru a reuși să pui bazele pregătirii pentru etapa următoare.

Dacă nu înțelegi aceste etape vei începe să faci anumite lucruri și vei renunța din frustrare că nu obții rezultatele pe care ți le dorești.

Nu vei ajunge expert peste noapte sau de pe o zi pe alta și trebuie să înțelegi că poate să dureze până la zece ani. Așa că haide să vedem mai departe care sunt aceste etape și ce trebuie să faci pentru fiecare din ele pentru a avea parte de un progres constant.

1. Începător

Începătorii, din definiție, nu au deloc sau au foarte puțină experiență într-o anumită zona de abilități specifice unui anumit domeniu.  Ei sunt foarte concentrați pe abilitatea lor de a reuși însă având foarte puțină experiență care să îi ghideze ei nu pot să-și dea seama dacă ceea ce fac le va aduce un rezultat pozitiv.

Începătorii nu vor neapărat să învețe ci mai degrabă vor să aibă un set de reguli pe care să le urmărească pentru a putea să-și atingă un obiectiv apropiat și de asemenea nu știu ce să facă atunci când fac greșeli și sunt destul de vulnerabili și confuzi atunci când lucrurile nu merg cum scrie la carte.

Pentru a fi eficienți însă ei au nevoie de un set de reguli clare, independente de contextul în care se află. Cu alte cuvinte „când se întâmpla X atunci trebuie să faci Y”. Cu alte cuvinte au nevoie de o rețetă.

Problema cu rețele e ca nu pot pune chiar tot ce se poate întâmpla sub formă de reguli.

Nu trebuie să uiți însă că regulile clare te vor ajuta să începi însă nu te vor duce mai departe.

2. Începător avansat

După ce ai trecut de etapa de începător poți începe să vezi problemele din punctul de vedere al unui începător avansat. Un începător avansat poate în anumite situații să se abată de la regulile fixe și să încerce lucruri de unul singur însă va avea dificultăți atunci când sunt probleme.

Un începător avansat are nevoie de informații noi și specifice despre cum să facă un anumit lucru fără să aibă nevoi încă o dată de teorii lungi sau să primească din nou aceeași teorie pentru începători.

La acest nivel pot să primească sfaturi pe care să le urmeze în funcție de context, bazându-se pe experiențele anterioare însă tot o să li se pară greu să le aplice. Și deși înțeleg cam ce se întâmplă nu sunt capabil să vadă imaginea de ansamblu.

Dacă încerci să îi forțezi la acest nivel să vadă imaginea de ansamblu e foarte probabil că vor considera informațiile respective ca fiind irelevante.

3. Competent

La acest al treilea nivel pot înțelege problemele la cu totul și cu totul alt nivel. Pot să rezolve problemele singuri și de asemenea pot să rezolve și probleme noi cu care nu s-au mai întâlnit până atunci. La acest nivel caută sfaturi de la experți și pot să le aplice într-un mod eficient.

Competentul se concentrează la acest nivel mai mult pe rezolvarea problemelor în sine decât pe a urmării un set de reguli pentru începători. Își pot planifica munca din timp bazată pe experiențele anterioare. Dacă nu și-ar face experiență în continuare  ar avea probleme în a stabili care sunt lucrurile prioritare pe care trebuie să se concentreze atunci când rezolvă o anumită problemă.

La acest nivel acești oameni pot fi descriși ca fiind cei cu inițiativă și cu resurse. Au de asemenea tendința de a fi un fel de lideri în echipă, chiar dacă e formal sau nu și de asemenea sunt mentori excelenți pentru începători.

4. Experimentat

Cei care sunt experimentați într-un anumit domeniu au nevoie de imaginea de ansamblu. De asemenea vor căuta și vor vrea să înțeleagă conceptele de ansamblu și vor fi foarte frustrați atunci când primesc informații prea simplificate.

Experimentații vor avea abilitatea să se corecteze singuri și să facă o treabă pe care au făcut-o anterior mult mai bine lucru de care pană să ajungă la acest nivel nu erau capabili.

De asemenea sunt capabili să învețe din experiența altor oameni, citind despre anumite lucruri din cărți sau din studii de caz, uitându-se la ce au făcut alții învâtând efectiv din povești fără să fie nevoie să fi participat în mod direct.

La acest nivel oamenii experimentați sunt capabili să aplice maxime (proverbe) în mod eficient. De exemplu o maximă  e una de genul „să nu renunți niciodată”. Pentru un începător e doar o regulă pentru că nu știe când să nu renunțe sau când să renunțe însă pentru un experimentat asta nu e o problemă.

Știe să renunțe din a ataca (de exemplu la un meci de JUDO) dacă are un avantaj mare pentru a-și păstra energia pentru meciul următor. Un începător nu știe asta!

Experimentații au destulă experiență încât să știe ce e foarte probabil să se întâmple și dacă nu se întâmplă așa știu ce trebui să schimbe în abordarea lor pentru a duce lucrurile până la capăt.

5. Expertul

Experții sunt surse primare și cunoștințe și informații din orice domeniu. Ei sunt cei care caută în mod constant metode mai bune de a face lucrurile. Au o experiența foarte mare și pot să aplice lucrurile corecte în funcție de contextul în care se află.

Un expert lucrează din intuiție în așa măsură încât pentru ceilalți pare ca și cum ar fi niște magicieni. El știe diferența dintre detaliile importante și cele mai puțin importante.

Unul din dezavantajele experților e acela că nu știu să spună de ce au făcut un anumit lucru, nu știu să explice cum au ajuns la concluzia respectivă și de aceea de foarte multe ori un expert poate nu e cel mai bun profesor pentru ceilalți.

În final vreau doar să spun că e important să înțelegi aceste etape pentru a putea să progresezi în mod constant în domeniul tău de activitate. Asta pentru că începătorii au nevoie de reguli clare pe când experții au nevoie să fie lăsați liberi să își facă treaba cât de bine pot.

Călătoria de la un începător la un expert are presupune următoarele trei schimbări importante:

  • să treci de la reguli la intuiție
  • o schimbare de percepție, unde o problemă nu e doar o colecție de detalii ci e un întreg unic unde doar anumite detalii sunt relevante
  • în final o schimbare din a fi un observator detașat al unei probleme în a fi un implicat în sistem.

Asta e drumul de la novice la expert, de la reguli clare și absolute la intuiție și în final la a fi o parte din sistemul în sine.

Cu prietenie,

Alex
 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *