Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stres

Hei salut!

În ziua de azi foarte multă lume este stresată iar lucrul acesta le afectează calitatea vieții în mod negativ.

Stresul îți afectează relațiile pe care le ai, îți afectează calitatea munci și nu în ultimul rând îți afectează sănătatea. De asemenea stresul te face să nu mai vezi soluții la problemele pe care le ai și în felul ăsta să nu iei întotdeauna cele mai bune decizii pentru a rezolva aceste probleme. Pentru a trece mai ușor peste această problemă a stresului  mai jos ți-am pregătit o listă de sfaturi care pe mine m-au ajutat să trec mult mai ușor peste perioadele dificile din viața mea. Iată ce poți face:

1 Oprește-te din îngrijorări

Părerea mea e că cea mai mare sursă de stres din viața oamenilor vine din faptul că se îngrijorează prea mult. Își fac griji pentru bani, pentru ce vor mânca, pentru unde vor locui. Totuși o parte foarte mare din aceste îngrijorări sunt false și asta din cauza faptului că în primul rând nu ai de unde să știi ce îți rezervă viitorul și în al doilea rând din cauză că media și societatea din ziua de azi te programează să te îngrijorezi.

Ideea e că nu știi ce îți rezervă viitorul și de foarte multe ori situațiile dificile și stresante din viața ta pot fi rezolvate foarte ușor, cel puțin din punct de vedere mental, prin luarea unei decizii. Mai exact trebuie să stai puțin și să reflectezi asupra ceea ce vrei să faci și să te gândești cum vrei să treci printr-o anumită situație și după aceea să acționezi spre rezolvarea problemelor pe care le ai. Poate va trebui să schimbi niște obiceiuri proaste pe care le ai, poate va trebui să-ți cauți un nou job sau poate nu trebuie să faci nimic asta în situația în care lucrurile nu depind de tine. Dacă nu depind de tine atunci nu are rost să te îngrijorezi din cauza lor și să-ți consumi energia degeaba. Mai bine te concentrezi pe ceea ce poți face tu pentru a aduce o schimbare și să lași lucrurile pe care nu le poți controla să se rezolve de la sine.

În privința televiziunii (în cea mare măsură) am doar atât de spus. Scopul ei e să te sperie, să te facă să crezi că ești prost, să te educe în așa fel încât să crezi că ai nevoie de produsele prezentate în reclame pentru a te simți mai bine, să te facă un consumator. Nu spun că trebuie să trăim în peșteră dar de ce să fii prostit și speriat doar pentru a cumpăra niște lucruri de care dacă stai bine să analizezi poate nu ai nevoie. Așa că lasă televizorul închis! Dacă vrei să cumperi ceva atunci trebuie să faci asta pentru că TU vrei asta nu din frică sau din prostie. La fel și societatea te programează că trebuie să…ai o casă, să ai o mașină, să te căsătorești, să îți găsești un job și să stai în rând. Nu spun că aceste lucruri sunt rele dar dacă ăsta e singurul tău scop în viață și asta îți provoacă stres și îngrijorare atunci spun eu că ești pe un drum greșit. Ce vei face după ce le vei obține? Părerea mea e că scopul unui om ar trebui să fie o lume mai bună. Și să facă asta prin descoperirea proprie vocații și prin oferirea de valoare celor din jur. Atunci celelalte vor veni pe deasupra sau mai bine zis la pachet.

2. Fă sport

Trebuie să faci sport, trebuie să faci sport, trebuie să faci sport. Am auzit chestia asta de foarte multe ori și vreau să-ți spun că…e adevărată. Și spun asta nu pentru că am citit de pe undeva ci pentru că am experimentat-o pe pielea mea de foarte multe ori. Dacă nu îți pui corpul în mișcare încet încet te ramolești și îți va fi din ce în ce mai greu să fii motivat pentru a face lucrurile pe care trebuie să le faci iar lucrul ăsta îți va provoca stres.

Să transpiri de două sau de trei ori pe săptămâna la o sală de sport nu e un lucru foarte complicat dar beneficiile vor fi enorme pentru tine. Te vei simți energizat, vei avea mult mai multă putere de concentrare, vei avea mai multă încredere în tine și vei arăta mult mai bine. După un duș cald vei vedea că toate problemele tale sunt parcă mai ușor de rezolvat și vei găsi soluții creative la cele mai dificile dintre ele. Așa că fă din sport un stil de viață și nu doar o etapă trecătoare din viața ta etapă în care vrei să pierzi doar câteva kilograme.

3. Odihnește-te

O sursă foarte mare de disconfort din viața oamenilor e lipsa unei odihne corespunzătoare. Dacă vrei să devii un performer în domeniul tău de activitate atunci trebuie să ai în vedere și acest aspect. Ce faci cu timpul tău liber? Îl petreci în fața calculatorului în mod neproductiv pe Facebook sau pe Youtube? Îl  petreci folosindu-te de tot felul de distracții care nu îți aduc nici un beneficiu. Sunt bune și aceste lucruri dar cu limită.

Faptul că acorzi atenție odihnei te va salva de stres asta pentru că îți vei oferi singur șansa de a-ți reîncărca bateriile pentru ca în ziua următoare să lucrezi la capacitatea maximă și să dai 100%, nu 90% sau 50% din cât poți cu adevărat. Așa că fă-ți timp să te odihnești și nu mai pierde timpul aiurea.

3. Ai grija la întreruperi

O altă sursă importantă de stres sunt întreruperile. Îți sună telefonul, îți mai verifici Facebook-ul poate a mai scris cineva ceva, îți verifici pentru a treia oară mailul în ultima oră. Dacă permiți altora să îți ia din timpul tău atunci vei ajunge sclavul lor într-o anumită măsură iar lucrurile pe care tu le faci vor fi de slabă calitate. Așa că atunci când faci ceva fii cu mintea acolo și nu te mai concentrat pe o sută de lucruri în același timp pentru că în felul ăsta rezultatele vor întârzia să apară.

4. Lasă televizorul oprit azi

Televizorul…din nou televizorul cel care te face să trăiești viața altora în timp ce a ta se duce de râpă. Voi predica foarte mult timp împotriva lui pentru că știu cât poate fi de nociv atunci când vine vorba de propriile tale obiective și de rezultatele tale. Spun asta din experiență. De exemplu când eram în clasa a șaptea a fost o perioadă destul de mare în care nu aveam televizor. S-a stricat și cum părinții mei nu aveau foarte mulți bani în perioada respectivă nu l-au reparat. Dar…ideea e că în anul acela am reușit să fiu cel mai bun din clasă, să fiu premiant și nu din cauză că eram mai deștept sau mai creativ decât colegii mei. NU! Ci din cauza faptului că aveam mai mult timp pentru teme ș pentru a studia ceea ce mă interesa cu adevărat. După ce am luat premiul mă gândeam într-o perioadă în vacanța de vară că ar fi extrem de frumos să nu îl mai repare niciodată. Din păcate l-au reparat și din cauza asta în perioada liceului eram dependent de acest aparat. Petreceam câte cinci sau șase ore în fața lui pentru că eram fascinat de toată propaganda de acolo. Și din cauza asta am avut parte de foarte multe lucruri rele care încet încet m-au transformat într-un om care nu aș mai vrea să fiu niciodată. Voi discuta mai multe lucruri despre asta poate într-un articol viitor. Așa că oprește televizorul azi și du-te afară sau citește o carte care să te învețe ceva!

5. Ia o decizie în privința lucrurilor care te stresează

Puterea de a decide este ceea ce trebuie să folosești dacă vrei să scapi de stres. Cum o folosești? În primul rând analizează situația în care te afli și mai apoi i-a o decizie în privința situație respective. Poți să decizi să înlături stresul dacă te afectează prin a face ceva în privința lui sau dacă nu poți face nimic atunci poți decide că nu îți vei mai consuma energia deocamdată pentru ceva asupra căruia nu ai nici un control. Ți-e frică să iei decizii din cauză că s-ar putea să fie greșite? Da e foarte probabil să iei o decizie greșită DAR…o decizie îți umple găleata experienței și a intuiție deci pe viitor te va face să iei decizii mai înțelepte. Și în plus dacă ai luat o decizie greșită mai poți lua oricând încă una. Nu are de ce să-ți fie frică!

6. Acționează

Lipsa acțiuni este o altă importantă sursă de stres. Dacă stai în casă și te îngrijorezi pentru faptul că…nu ai pe cineva pe care să iubești în viața ta, nu ai bani, nu ai prieteni, nu ești destul de sociabil, nu te descurci la muncă, nu ești campion vreau să-ți spun că lucrurile nu se vor rezolva de la sine. Legea atracție nu e valabilă dacă doare îți dorești! Nu e de ajuns să-ți dorești lucruri pentru ca ele să vină în viața ta! E adevărat că o dorință puternică poate să fie o sursă extraordinară de motivație dar fără acțiune nu vei avea nici un rezultat.

Așa că acționează! Nu ai iubit sau iubită? De ce oare? Poate ar trebuie să ieși mai des și să cunoști mai multă lume. Poate ar trebui să îți dezvolți puțin personalitatea și simțul umorului astfel încât să fii mai atrăgător. Poate ar trebui să citești câteva cărți bune despre relaționare și inteligență emoțională și să pui în aplicare câteva din sfaturile pe care le-ai citit acolo.

Nu ai bani? Păi atunci muncește mai mult sau găsește-ți o nouă activitate care să-ți aducă mai mulți bani. Lamentatul nu te va ajuta la nimic. Gândește-te cum poți crea un produs extraordinar pe care să îl vinzi sau devin-o un expert într-un anumit domeniu în așa fel încât oamenii să fie bucuroși că te-au găsit și că le poți rezolva problemele și îți garantez că vor da banii cu bucurie din buzunar.

Nu ai prieteni? Atunci caută în agenda ta câțiva oameni și invită-i la o bere și fă-le cinste! Vei vedea că încetul cu încetul cercul tău de prieteni se va lărgi foarte mult!

Așa că acționează și lasă scuzele și lamentatul deoparte! Vei deveni o persoană din ce în ce mai puternică și mai încrezătoare!

În final vreau să-ți spun că stresul te afectează doar dacă tu permiți lucrul ăsta. Dacă îți păstrezi mintea rece și clară și iei deciziile potrivite atunci când trebuie să le iei vei fi o persoană extrem de puternică din punct de vedere psihologic și nimic nu te va doborâ de tot. Asta e tot!

Cu prietenie, Alex!

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *