Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

15 de lucruri complicate care pot sa-ți facă viața simplă

Hei salut!

Ce mai faci? Sper ca ești bine! În momentul în care scriu acest articol am 28 de ani. E aproape incredibil cât de repede trece timpul!

Mai am puțin și ajung la 30 și parcă doar acum câteva momente am terminat liceul. În fine!

Ce vroiam să spun e faptul că de-a lungul timpului am experimentat diferite lucruri și de asemenea mi-am dat seama că puteam face unele lucruri mai bine și poate că aș fi avut rezultate diferite. Așa că mai jos ți-am pregătit o listă de lucruri care aparent sunt complicate dar care îți pot simplifica foarte mult viața într-un fel sau altul. Uite despre ce vorbesc:

1. Învață să gătești

Nu știam să gătesc și din momentul în care am rămas singur și nu a mai fost cineva care să-mi pună în farfurie am fost nevoit să-mi fac singur de mâncare. E un lucru fain să știi să gătești asta pentru că în primul rând poți să-ți faci ce vrei tu de mâncare și în al doilea rând economisești foarte mulți bani. Mâncatul în oraș e foarte costisitor!

Gătitul pare complicat la început dar dacă începi să faci mâncare în mod constant vei observa că îți va face plăcere să gătești.

2. Fă sport

E greu să faci sport…dacă nu ai mai pus un trening și o pereche de adidași pe tine de ceva ani. Însă sportul îți va face viața mult mai ușoară pentru simplu fapt că organismul tău va fi antrenat să facă mai mult și să reziste mai bine la activitățile la care e supus în fiecare zi.

Foarte mulți oameni văd sportul ca un lucru pe care îl faci doar o dată pe an după care așteaptă ca rezultatele să apară de la sine. Însă sportul trebuie privit ca un stil de viață. Cu alte cuvinte trebuie să ai inclus în programul tău săptămânal cel puțin două zile în care să faci mișcare în mod organizat! Viața ta va fi mult mai bună și vei avea mult mai multă energie!

3. E mai bine să previi decât să tratezi

Nu știu care sunt obiceiurile tale! Sper că sunt bune…și că nu fumezi prea mult, bei prea mult și alte lucruri de acest fel. Nu spun că nu am făcut niciodată lucrurile astea și că nu am depășit niciodată măsura. Ideea e că sănătatea ta ar trebui să fie pe primul loc așa că te rog să ai grijă de sănătatea ta când vine vorba de vicii.

Deși pare complicat faptul că vei renunța la anumite vicii îți va face viața mult mai ușoară în viitor.

4. Păstrează-ți ordinea în lucruri

În filmul „Ultimul Samurai” o femeie japoneză spunea că puritatea este dată de curățenie. Sunt de acord cu această afirmație și pe lângă asta aș mai adăuga și faptul că ordinea în lucruri te ajută să fii disciplinat. Nu e nimic mai neplăcut decât atunci când te grăbești undeva și nu îți găsești cheile pentru că se află sub tricoul de ieri care a ajuns peste chei pentru că l-ai aruncat în timp ce îți cautai tricoul de azi.

5. Evită timpii morți

Cu toții aveam perioade dificile în viață în care aparent nu avem nimic de făcut! Poate ești concediat de la locul de muncă, poate ai suferit o accidentare și trebuie să stai pe tușă vreo două, trei luni și alte sute de lucruri care se pot întâmpla. Deși sunt dezamăgitoare aceste lucruri nu trebuie să uiți niciodată că viața merge mai departe și că poți face oricând alegerea să mergi mai departe.

Și cu asta vreau să spun că atunci când nu mai poți continua o anumită activitate e de recomandat să-ți găsești alta care te va putea face o persoană mai bună pe viitor. Altfel te vei plafona! Ce exemple aș putea să-ți dau? Să spunem că ai rămas fără job! Deși e nasol nu e un capăt de lume. În timpul liber pe care îl ai e de preferat să te educi poate într-un alt domeniu de activitate și să îți dezvolți noi abilități decât să o arzi aiurea în fața televizorului și pe net.

6. Ascultă-ți instinctul care îți spune că poți reuși

Evită ucigașii de visuri! Nu sta în preajma lor și nu îi asculta! Și vorbesc de acei oameni care spun despre tine că nu poți, că nu ești destul de bun, că ești nebun dacă faci un lucru mai ales acum că e criză, că ești prea bătrân sau prea tânăr.

De asemenea ai grijă și la ceea ce gândești TU despre tine! Nu lăsa gândurile descurajatoare să pună stăpânire pe tine. Nu uita! Ești un om extraordinar și ai un potențial uriaș care trebuie și poate fi transformat în lucruri reale. Și toate lucrurile încep cu ceea ce ai în cap așa că ai grijă ce lași mintea să spună despre tine.

E simplu să te lamentezi dar dacă alegi să crezi că poți reuși viața îți va fi mai ușoară pentru că: vei persevera și îți vei învăța lecțiile iar tura viitoare vei face un lucru mult mai bine decât îl făceai până acum.

7. Iartă

E greu să ierți! Cum ai putea să ierți când te-a înjurat, când te-a bârfit cu ceilalți colegi, când s-a făcut că nu te cunoaște, când a fost nerecunoscător? Nu prea ai cum! Asta crezi, nu? E mult mai bine să stai nervos pe o persoană cu zilele, să-ți distrugi sănătatea și nervii și să-ți consumi energia degeaba decât să să treci peste și să-ți vezi mai departe de viață.

Eu personal atunci când aflu că cineva mă bârfește mă enervez pe moment, însă îmi amintesc că și eu am bârfit foarte multă lumea la rândul meu (deși încerc să fac asta cât mai puțin) și îmi trece repede. Nimeni nu e perfect așa că iartă și iartă mult și în felul ăsta vei fi mult mai fericit și viața ta va fi mult mai simplă.

8. Iubește

E ușor să iubești…lucrurile care sunt ușor de iubit! Cine nu ar putea să iubească pe cineva care e frumos, are bani și se descurcă bine în viață și cu care pe deasupra te înțelegi destul de bine. Însă e mult mai greu să faci asta cu cineva care te enervează, care nu te bagă câteodată în seamă, care te scoate din pepeni de câte ori are ocazia.

Părerea mea e că iubirea e o alegere! Alegi să iubești pe cineva și după aceea îl iubești pur si simplu și în felul ăsta să înțelegi de ce un om se comportă în felul în care se comportă. Viața e mult mai simplă din punct de vedere psihologic și emoțional când alegi să iubești.

9. Dăruiește

Ceea ce vreau să spun cu acest subtitlu nu se referă neapărat la a da bani cerșetorilor (și asta e o formă de a dărui și de face cuiva ziua mai bună) ci mai mult de a ajuta oamenii din jurul tău atunci când poți face asta și nu te costă nimic. Poate îl ajuți pe nepotul tău din clasa a 8-a la matematică pentru că e varză și pentru că tu ai făcut facultatea de matematică. Poate îl ajuți pe domnul în vârstă de la parter cu cumpărăturile pentru că el nu poate  să meargă pentru că are un picior strâmb.

Sunt foarte multe forme prin care poți dărui!

10. Nu asculta de gura lumii

Oamenii au prostul obicei de a-și da cu părerea despre viața altor oameni fără să se uite mai întâi în propria lor curte. Și asta poate duce la decizii proaste, la vise neîmplinite doar din cauza faptului că iei decizii bazate pe ce vor alții pentru tine nu pe ceea ce vrei tu cu adevărat.

Nu îi asculta în tot ceea ce zic! Primește de la ei sfaturile, analizează-le, completează-le cu propriile tale idei și apoi decide ceea ce vrei să faci. Nu îi lăsa să ia decizii în locul tău! Altfel îți vei complica viața și vei ajunge în situații pe care nu ți le-ai dorit cu adevărat!

11. Produ mai mult decât cheltui

Sau cheltuie mai puțin decât produci. Oricare dintre variante e bună! Deși trăim într-o cultură în care e încurajat la maxim consumerismul cred că e foarte important să ai grijă de banii tăi și să îi folosești pentru lucruri de valoare. Spun asta pentru că știu câte ore stau la lucru ca să-i obțin și bănuiesc că la fel faci și tu!

E important să ai un echilibru în bani și si să fii educat când vine vorba de acest domeniu pentru că altfel vei intra in tot felul de probleme. Îți vei face datorii peste datorii, îți vei face tot felul de credite proaste (știu pe cineva care și-a luat credit pe 5 ani ca să-și petreacă sărbătorile de iarnă) și vei ajunge sclav al băncilor pentru o perioadă foarte mare de timp. Viața e mai roz și mai simplă când nu ești dator. Pe lângă asta vezi oportunitățile care îți apar și poți profita de ele. În schimb dacă ești dator vândut vei spune„Pas…că trebuie să-mi plătesc rata la bancă!”

12. Fă-ți un buget

E complicat să-ți faci un buget dar va fi mult mai simplu după aceea pentru buzunarul tău și pentru tine. Din momentul în care ai dat banilor un nume și știi că acolo trebuie să meargă poți să-ți controlezi banii și să faci mult mai ușor următoarele două lucruri.

Dacă nu știi cum să-ți faci un buget poți cuta pe net diferite resurse care să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele pe care vrei să ți le stabilești.

13. Fă-ți un fond de urgențe

Un fond de urgențe reprezintă a anumită sumă de bani pe care tu trebuie să o ai pregătită pentru momentul în care neprevăzutul te lovește. Și te asigur că te va lovi. Poate ți se strică mașina, poate ți se sparge o țeavă de apă, poate rămâi fără job, poate iei o amendă…etc. E bine ca aceste lucruri să fie acoperite cu bani pe care tu îi ai dinainte pregătiți pentru a te feri de datorii și pentru a nu te dezechilibra din punct de vedere financiar.

14. Fă-ți un plan de investiții

Citeam cu câteva zile în urmă un articol de pe blogul Academia de Antreprenori și Bogdan autorul blogului spunea la un anumit moment că pentru a fii independent financiar un om trebuie să-și construiască cel puțin șapte surse de venit pasiv. Uite aici articolul pentru mai multe detalii:

http://academiadeantreprenori.ro/singura-cale-spre-adevarata-bogatie/

Și sunt de acord cu ce spune autorul! Viața nu poate fi simplă dacă în fiecare zi te chinui cu banii. Însă poate fi simplă în viitor dacă te străduiești să-ți construiești în primul rând o minte de investitor și în al doilea rând mai multe surse de venit. Nu va fi usor! Poate va trebui să înveți lucuri despre vânzări, poate va trebui să înveți contabilitate, să muncești peste program la firma ta, să înveți să investești al bursă la pe forex. Dar la final dacă faci toate aceste lucruri în mod inteligent viața ta va fi mult mai simplă.

15. Ai credință în Dumnezeu

Când spun să ai credință nu mă refer la a fi o persoană religioasă, nu mă refer la a te închina la statui sau icoane făcătoare de minuni. Urăsc toate aceste lucruri și îmi fac silă. Nu! Vreau să spun că atunci când ai probleme la care nu vezi soluții să lași aceste probleme pe umerii lui Dumnezeu și să ai încredere din toată inima că te poate ajuta. Și El te va ajuta! Deși e greu să ai încredere vei observa că viața e mai simplă când îl ai în spate pe cel mai tare!

Mai mult nu stiu ce sa zic azi! Te invit sa lasi un comentariu so să-mi spui si tu câteva lucruri care aparent sunt complicate dar care pot sa ne faca viața mai usoara!

>

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *