Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Monstrul imaturitătii – cum sa-ti distrugi viata în 5 pași simpli

 

Salut!

Peste câteva săptămâni, aproximativ opt sau chiar mai puțin ma căsătoresc. Și asta e un lucru extraordinar pentru mine pentru ca ma pune în situația de a ma gândi la anumite lucruri, cum ar fi viata, felul în care voi trai cu fata pe care o iubesc, dacă sunt sau nu pregătit și destul de matur pentru a face acest pas. Și da…nu sunt pregătit suta la suta. Dar nici nu cred ca voi fi și nu cred că e cineva suta la suta pregătit pentru căsătorie.

Spun asta pentru ca în fiecare din noi ma zace câte un copil plângăcios, un copil care vrea sa se distreze și sa nu își asume lucrurile, un copil căruia ii este frica de ceea ce vine, de ceea ce nu știe,  un copil căruia îi este frică de viitor.

Însă în momentul în care vrei să te căsătorești cred că acel copil trebuie să moara. Și nu mă refer aici la a nu mai fi un om vesel sau cu simțul umorului sau un om care nu se știe juca. Asta pentru că până la urma viata este un joc. Ceea ce vreau să spun e faptul că trebuie să moară copilul fricos, copilul care nu își asuma responsabilitatea, copilul căruia ii este frica, copilul plângăcios care se gândește numai la el ca să lase loc omului matur. Sau mai bine zis copilul trebuie să moară ca să lase loc bărbatului.

Altfel vei avea numai probleme și aceste probleme vor fi cauzate de cele mai multe ori de către tine pentru că nu îți vei asuma responsabilitatea pentru viața ta, pentru ceea ce ești și în felul ăsta îți va fi foarte greu să progresezi și să te dezvolți ca persoană.

Dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru viața ta progresul și schimbarea în bine sunt greu de realizat pentru că în mintea ta nu ai nici o putere să schimbi lucrurile. Ești o simplă frunză dusă de vânt. În schimb când îți asumi responsabilitatea frunza care zboară în vânt se transformă într-un avion cu reacție. Vei ști unde mergi asta pentru că tu controlezi avionul.

Mai departe vreau să vorbesc despre o parte din lucrurile care cred eu că pot să îți distrugă viața sau cel puțin să o facă foarte, foarte prostă.

1.Nu ierta nimic și dă vina pe toate în afara de tine

Sunt sigur că ai auzit o grămadă de lucruri despre iertare. Vreau să îți spun că tot ce ai auzit e adevărat. 🙂 Adică nu doar că e important să îi ierți pe cei care ți-au greșit ci e foarte important. Și spun că e important să îi ierți din mai multe motive.

În primul rând pentru că pierzi vremea concentrându-te pe lucrurile greșite. În loc să îți consumi timpul și atenția pe lucrurile care contează cu adevărat cum ar fi planificarea pentru viitor sau îndeplinirea unui obiectiv tu te concentrezi pe ce ți-au făcut alții. Ideea e că nu mai ai ce să faci. Nu mai ai cum să schimbi faptul că ți-au făcut rău. Poți doar să mergi mai departe și să ai grijă că nu vor mai profita de tine în viitor.

În al doilea rând prin faptul că stai supărat pe oamenii care ți-au greșit le dai cumva putere asupra ta. Sau mai bine zis lași responsabilitatea pentru viața ta în mâinile lor. Și nu vrei asta! Tu vrei să fii o persoană responsabilă, o persoană care are capacitatea să schimbe în bine lucrurile, o persoană care are capacitatea să își clădească un viitor.

E foarte greu să ierți însă alternativa este IADUL. Nu mă refer la flăcări ci la viața pe care o ai! Poate fi în iad și o spun din experiență. Boala, viciile, lipsa unei vieți responsabile toate acestea sunt consecințe ale faptului că oamenii nu iartă și nu își asumă responsabilitatea pentru viețile lor. Și toate astea pot să îți distrugă viața la propriu mult mai repede decât e nevoie. Spun asta pentru că până la urmă toți murim însă e important ca până vine ziua aceea nefastă să facem lumea mai bună.

Cel puțin asta cred eu că ar trebui să facem ca oameni!

2.Nu planifica nimic pentru viitor, trăiește din inerție

Un alt lucru care poate să îți distrugă viața este lipsa totală a unui plan pentru viitor. E simplu să trăiești din inerție fără să planifici ceva însă îți garantez că și rezultatele tale vor fi pe măsură mai ales dacă nu ai un anturaj excelent. Nu e ok ca fiecare zi a ta să fie din inerție, fără ca tu să îți fi adus contribuția în mod activ și conștient, fără ca tu să te fi întrebat vreodată dacă direcția pe care o ai acum este una bună.

Dacă lași aceste lucruri la voia întâmplării atunci și ceea ce vei obține în viață va fi la voia întâmplării. Pur și simplu ți se va întâmpla să nu îți găsești un loc de muncă potrivit pentru tine pentru că ți s-a întâmplat să nu înveți niciodată mai mult decât este necesar.

Pur și simplu și se va întâmpla să te îmbolnăvești când deja e destul de târziu în viață pentru că te-ai lăsat pradă dorinței de a fuma și nu ți-ai făcut un plan prin care să te lași de acest obicei grețos.

Însă lucrurile nu trebuie să fie așa. Sunt de părere că oricine își poate schimba soarta și circumstanțele în care se află indiferent de situația actuală. Cred asta pentru că am văzut la mine lucrurile pe care le pot realiza cu puțină determinare, obiective clare, un plan bun de acțiune și puțină disciplină.

Poți să fii o persoană extraordinară sau nu. E mult mai ușor să fii un un ratat. De fapt statistic e mult mai probabil să fi așa asta pentru că eșecul, boala, tragediile sunt mult mai comune decât lucrurile faine. Însă poți fi extraordinar, dacă te hotărăști să faci lucruri de calitate, dacă îți planifici să ajungi acolo.

Așa că nu lăsa acest lucru la voia întâmplării niciodată. Chiar dacă nu știi ce vrei să faci, acordă-ți câteva zile să te gândești la ceea ce vrei în viitor și pune-te pe treabă.

3.Bea, fumează, te distrează și nu avea nici un pic de respect pentru organismul tău

Adevărul e că atunci când eram mai tânăr eram un prost. Nu știam nimic! Nimic despre viață, nimic despre muncă, nimic despre bani, nimic despre cum să am grijă de sănătatea mea. Și problema cea mai mare era faptul că…nici nu știam că sunt prost. Nu zic că acum sunt cu mult mai deștept dar măcar realizez că pot fi foarte prost în anumite situații sau privințe.

Și în general oamenii tineri sunt proști deși au impresia că după ce termină școala sunt deștepți. Însă nu e așa! Educația e importantă și te ajută însă viața te învață cu adevărat. Și cine poate să te învețe mai multe despre viață dacă nu propriul tău organism. Și îți garantez că te va învăța mai ales dacă nu ai grijă de el.

Nu am avut niciodată probleme mari de sănătate. În afară de câteva oase rupte nu am avut nimic grav însă vreau să îți spun că e foarte nasol să fi bolnav, să nu te poți mișca, să nu te ajute organismul să îți faci treaba în fiecare zi. Am văzut asta atunci când am avut clavicula ruptă și era un chin să stau în picioare mai mult de o jumătate de oră pentru că mă durea îngrozitor.  Și asta se poate întâmpla oricui mai ales dacă își bate joc de organismul lui. Te îmbolnăvești și fără să abuzezi de tine așa că ce să mai vorbim despre fumat, băut sau mâncat numai prostii.

Dacă fumezi, bei ca un porc, te droghezi, mănânci numai prostii, pierzi nopțile aiurea, nu faci sport, nu te odihnești vreau să îți spun că îți bați joc de organismul tău. Și da…poate nu simți acum pentru că ești tânăr dar îți garantez că mai târziu se vor întoarce împotriva ta toate aceste lucruri sub forma diferitelor boli. Obezitate, diabet, infarct, cancer, depresie și multe altele.

Corpul tău e important pentru tine. De fapt corpul tău ești tu! Nu îți bate joc de tine pentru că tu cu tine trebui să trăiți pe lumea asta cel puțin 70, 80 de ani și va fi foarte nasol dacă la vârsta aia înaintată nu te vei putea mișca.

4.Nu citi nimic

Faptul că nu citești nu e așa o mare tragedie. Cititul nu se compară cu respirația. Însă faptul că nu te educi duce la o perspectivă limitată asupra lucrurilor, te face să nu vezi oportunități care ți-ar putea face viața pe care o ai extrem de bună. Însă tu nu știi asta pentru că nu vezi. Sau e posibil să vezi anumite oportunități dar să le ratezi pentru că nu ai aptitudinile necesare sau nu ești destul de pregătit.

Pot spune că cititul mi-a salvat viața. Nu mi-a plăcut să citesc când eram mai tânăr. Îmi plăcea mai mult televizorul și jocurile pe calculator. Însă mi-am dat seama că sunt un prostan care pierde toată ziua vremea în timp ce viața mea era varză. Eram timid, nu știam să vorbesc cu lumea, antisocial chiar în anumite momente. Și mă săturasem de a fi în situația asta așa că m-am pus pe citit. Am citit foarte multe cărți în ultimii ani începând cu cărți de dezvoltare personală până la cărți de literatură și cărți tehnice.

Păcat e faptul că dorința mea pentru citit s-a activat numai după ce am terminat facultatea…lucru care ma și afectat pentru că nu lucrez în domeniul în care am terminat facultatea. Și da am ratat anumite oportunități pur și simplu pentru că nu eram pregătit.

Pregătirea e esențială mai ales acum în perioada asta în care tehnologia e așa de avansată încât poate să scoată de pe piața muncii o grămadă de oameni. Așa că nu lăsa acest aspect la voia întâmplării. Nu e cool să fii prost! E mult mai cool să fii tocilar, să îți vezi de treabă, să te educi și să fii un profesionist în domeniul tău de activitate. Da! E fain să fii șmecher, să arăți că ești tare la școală însă ai grijă și de educația ta, ai grijă de lucrurile pe care ți le bagi în cap pentru că acele lucruri îți vor pune pâinea pe masă în viitor.

5.Simte-te bine și fa ceea ce iți place tot timpul

Am auzit de atâtea ori ideea aceea care spune că e important să faci ceea ce îți place. Însă e folosită atât de greșit. De cele mai multe ori e folosită ca scuză pentru a nu face nimic sau pentru a face o treabă de căcat. Da e important să faci ceea ce îți place însă ce faci atunci când nu îți place nimic?  Sau când nu te poți hotărâ ce îți place? Sau dacă ceea ce îți place nu îți aduce nici un ban! Stai să mori de foame?

Cred că lucrurile pe care le faci trebuie să aducă mai întâi valoare celorlalți oameni și doar apoi să îți placă. Doar așa vei reuși să devii un profesionist în domeniul tău de activitate. Și oricum la început nu o să-ți placă foarte mult orice lucru ai face. Asta pentru că e greu atunci când nu ai experiență, e greu când nu știi ce trebuie făcut. Și e foarte ușor să renunți la a face anumite lucruri doar pentru că nu îți fac plăcere.

Toată lumea ar prefera să fie sărbătoare tot timpul însă lumea reală e diferită. În viață trebuie să faci chiar și lucruri care nu îți plac. Crezi că unui campion mondial la box îi face plăcere să încaseze pumni? Oare câți a încasat până a învățat să se bată și să ajungă campion mondial?

Sau crezi că mie îmi face plăcere să merg în fiecare zi la muncă? Da, îmi place ce fac dar nu e fiecare zi roz și plină de fericire și fluturași. Câteodată trebui să rezolv probleme mai complicate la care mă gândesc cu zilele și nu e ușor. Nu îmi place tot timpul să depun efortul necesar pentru a-mi face treaba dar dacă fac o treabă de calitate sunt mult mai mulțumit decât dacă aș fi ales calea ușoară.

Viața ușoară și lipsită de responsabilitate te face un om slab pe care nu te poți baza și nu vrei asta pentru că nu e întotdeauna ușor. Adică vreau să spun că viața ușoară nu e chiar atât de ușoară până la urmă. Și dacă nu ești pregătit mental pentru greutățile vieții ești ars!

Așa că nu iubi viața ușoara, fă o treabă de calitate tot timpul indiferent de ceea ce faci, educă-te și vei vedea că viața îți va oferi oportunități de care vei putea profita pentru că ești pregătit.

E rău pentru tine și pentru cei din jurul tău să fii o persoană imatură mai ales dacă ai trecut de treizeci de ani. Te așteaptă probleme adevărate care pot fi înfruntate numai de oameni adevărați și maturi.

Cam asta e tot ce am avut de spus pentru azi!

Cu prietenie,

Alex

 

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul atunci nu ezita să te abonezi la newsletter și să stai la curent cu tot ceea ce se întâmplă.

 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *