Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Închisoarea omului care vrea să mulțumească pe toată lumea!

Hei salut!

În articolul de azi vreau să vorbesc puțin despre omul care vrea să mulțumească pe toată lumea și despre pericolele la care se expune. Spun pericole nu în sensul că există posibilitatea ca un astfel de om să fie omorât pe stradă ci în sensul că alți oameni ar putea profita de pe urma naivității unui astfel de om.

Cum poți să-ți dai seama dacă ai cumva această trăsătură de personalitate? Păi.. în primul rând dacă simți că atunci când ai un conflict cu cineva nu reușești să-ți spui argumentele clar în așa fel încât să fie înțelese pe când cel din fața ta te-a zdrobit și simți că are dreptate chiar dacă realitatea e cu totul altfel atunci e foarte probabil să fi în închisoarea omului care vrea să mulțumească pe toată lumea.

În al doilea rând dacă observi că ești în situația de conflict cu oamenii din jurul tău mult mai des decât ceilalți te afli din nou în închisoare. De ce spun asta? Pentru că cei care vor să profite de tine și cei cărora nu le pasă vor doar să obțină ceea ce își doresc și nu ca lucrurile să fie corecte și drepte. Dacă ești un om care vrea să mulțumească pe toată lumea și nu ai nici un fel de granițe personale ești expus mult mai mult la exploatare din partea celor din jurul tău.

Pentru a trece peste această problemă mai întâi trebuie să realizezi că o ai și după aceea să-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta, să înveți să spui nu, să înveți faptul că nu ai nevoie de aprobare din partea celorlați oameni pentru a face anumite lucruri atâta timp cât acestea nu sunt ilegale, să înveți să ai încredere în forțele proprii și să realizezi că deși oamenii sunt buni pot face o grămadă de lucruri nasoale. Și ți le vor face dacă le permiți asta!

Mai jos ți-am pregătit o lista de lucruri care dacă fac partea din personalitatea ta e foarte probabil să suferi de sindromul omului care vrea să mulțumească pe toată lumea!

 

1. Frica de emoții negative

Această frică se manifestă prin încercarea de a nu îi dezamăgi pe oamenii din jurul tău, de a nu-i face să se simtă prost sau jenați chiar dacă asta pentru tine reprezintă un mare dezavantaj. Un exemplu foarte bun ar fi să spunem că ai făcut o promisiune de a face ceva și nu ai știut de la început toate elementele situației respective așa că acum nu mai vrei să te ții de promisiunea respectivă pentru că nu mai e în avantajul tău însă din frica de a nu dezamăgi ajungi să faci lucruri pe care nu ți le dorești!

2. Naivitate exagerata

Această trăsătură de personalitate se manifestă prin faptul că nu vezi realitatea așa cum este fie pentru că nu vrei fie pentru că ai impresia că lumea e un loc mai bun decât este cu adevărat. Se mai poate manifesta și prin faptul că pui botul la tot ce spune lumea și când ți se întâmplă ceva nasol nu îți vine să crezi că așa ceva ți s-a putut întâmpla ție.

3. Dependent de atenție

Un om care vrea tot timpul atenție, care face lucruri numai pentru a fi apreciat și pentru a i se spune cât de grozav este e un om dependent de atenție și de asemenea e un om care se află în închisoare. Spun asta pentru că atunci când vrei atenție e foarte probabil să găsești pe cineva care îți va da atenția respectivă numai ca să jecmănească ceva de la tine, poate bani, poate timpul tău, poate energia ta emoțională.

4. Îți pasă mai mult de ce spun ceilalți punându-te pe tine pe ultimul loc

E foarte nociv să asculți tot timpul mai mult de ceea ce spun cei din jurul tău decât de tine și spun asta pentru că de cele mai multe ori oamenilor le pasă mai mult de propria persoană decât de tine deși vorbesc ca și cum le-ar păsa. Nu le pasă! Ei trec pe lângă tine, lasă două trei comentarii bune sau răutăcioase la adresa ta după care merg acasă și își văd de problemele lor. Și tu rămâi cu impresia că trebuie să faci așa cum spun ei!

5. Inabilitatea de a spune NU

Este cu adevărat o închisoare să nu ai capacitatea de a spune nu.  Practic dacă nu refuzi pe nimeni atunci pui la dispoziția celorlalți timpul, banii tăi, resursele tale doar pentru a nu îi supăra pe ceilalți. Cu toții avem resurse limitate și din cauza asta nu e bine să dai curs tuturor solicitărilor pe care le fac ceilalți oameni. Spun asta pentru că unii dintre ei ar putea să se descurce singuri dar preferă să te folosească pe tine.

Nu spun să nu ajuți deloc oamenii ci mai degrabă spun că trebui să ai grijă pe cine decizi să ajuți.

6. Conștiinciozitate excesiva

E bine să fii serios atunci când vine vorba de munca ta și de obiectivele tale dar ceea ce vreau să spun e faptul că nu trebuie să fii atât de conștiincios când vine vorba de așteptările pe care le au alții de la tine. Să încerci să te ridici la nivelul așteptărilor oamenilor cu care interacționezi e pura nebunie. Atunci vei fi tot timpul la dispoziția lor deși unii dintre ei nu vor fi niciodată nemulțumiți iar lucrul ăsta te va pune într-o închisoare de maximă securitate.

7. Sa nu ai granițe personale

Am mai vorbit de importanța granițelor personale într-un articol anterior iar lipsa lor poate însemna să le permiți oamenilor din jurul tău să-și arunce mizeria emoționala la tine în curte, să le permiți oamenilor să profite de pe urma bunătății tale, să nu știi când un om a întrecut limita la ceea ce poate să-ți spună sau să-ți facă. Dacă nu ai granițe personale clar stabilite îți garantez că vor fi oameni destul de nesimțiți care să vină să-ți fure ce ai tu mai valoros.

8. Dependența emoționala

Cu alte cuvinte acest subtitlu înseamnă să fii dependent de stările emoționale ale unei anumite persoane și să fii supărat când persoana respectivă este supărată și bucuros când persoana respectivă este bucuroasă. Lucrul ăsta îți va pune emoțiile și felul în care te simți în mâinile celuilalt iar asta e foarte probabil să nu fie foarte benefic pentru tine.

9. Încredere de sine scăzută

Dacă nu ai încredere în tine că te poți descurca în lumea asta de unul singur, dacă nu ai încredere că poți reuși în ceea ce întreprinzi, dacă nu ai încredere că ești destul de bun pentru anumite lucruri vreau să-ți spun că e foarte probabil să fi în pericol. Spun asta pentru că sunt destui oameni care atunci când vor observa că nu ai încredere în tine îți vor spune ce să faci în avantajul lor.

Așa că te rog nu fii un pipirig care își apleacă capul doar pentru că ești sărac, doar pentru că nu ai cea mai tare mașină, doar  pentru că nu arăți ca Brad Pitt. Lucrurile se pot schimba în bine dacă pui mâna și le faci să se întâmple.

10. Raționalizarea faptelor nasoale pe care ți le fac ceilalți

Încercarea de a justifica lucrurile neplăcute pe care ți le fac alții spune despre tine faptul că suferi de sindromul omului care vrea să-i mulțumească pe cei din jur. Dacă cineva îți dă un pumn pentru o discuție în contradictoriu și tu spui că poate îl meritai pentru că aveai tot felul de idei greșite în cap înseamnă că încerci să-i raționalizezi fapta. Sau dacă cineva îți vorbește urât și tu în loc să iei atitudine spui ceva de genul: „da, dar era beat” sau „da, dar era obosit” din nou încerci să-i raționalizezi fapta și să faci lucrul ăsta îți va aduce o mulțime de probleme pentru că oamenii te vor jefui de lucrurile bune pe care le ai de oferit fără să-ți dea nimic înapoi.

11. Sa fi dependent de aprobarea altor oameni

O altă trăsătură de personalitate destul de periculoasă pentru tine e aceea de a fi dependent de aprobarea altora pentru a face anumite lucruri. Nu trebuie să cauți aprobare sau validare la alți oameni pentru că nu e nimeni în măsură să ți le dea decât tu însuți. În schimb dacă prin acțiunile tale transmiți faptul că îți ceri voie pentru orice vrei să faci sau să întreprinzi vei observa că progresul tău va fi mult mai încet sau chiar inexistent deoarece unii oameni nu vor dori ca tu să faci ceva de capul tău pentru că le pui în pericol sistemul lor de credințe despre tine.

12. Imaturitate

Imaturitatea poate fi un indicator al faptului că ești în închisoarea omului care vrea să mulțumească. De ce spun asta? Pentru că un om imatur încearcă să impresioneze, nu să-și atingă obiectivele iar când vrei să impresionezi nu ai pe cine să impresionezi decât pe cei din jurul tău iar asta te pune la mâna celorlalți și controlul asupra ta va fi în mâinile lor prin faptul că încerci să-i impresionezi.

13. Altruismul exagerat

E ok să ajuți oamenii atunci când chiar au nevoie dar să încerci să-i ajuți pe toți tot timpul numai ca să nu fie cineva care e nemulțumit e nebunie curată. Pe tine cine te va ajuta dacă nu te ajuți tu însuți?

Și în plus sunt foarte sigur că se vor găsi oameni care să profite de tine dacă vrei ca nimeni să nu fie cumva dezamăgit!

14. Singurătate

Dacă ești o persoană singuratică e foarte probabil să suferi de sindromul omului care vrea să mulțumească pe toată lumea și de asemenea ești foarte predispus spre a fi abuzat în sensul că alte persoane care nu sunt chiar atât de bine intenționate să profite de tine.

15. Ușor de impresionat

Dacă ești foarte ușor impresionat de anumiți oameni sau de anumite idei sau de anumite lucruri care la început sunt strălucitoare e foarte probabil să fi ținta unor abuzuri și de asemenea să suferi de sindromul omului care vrea să mulțumească pe toată lumea.

Ideea pe care vreau să o transmit e aceea că ceea ce ți se prezintă nu e întotdeauna în conform cu realitatea. Unii oameni îți pot servi foarte ușor găluște pe care să le înghiți deși aceste găluște nu sunt în avantajul tău.

Și e o închisoare să fii tot timpul la dispoziția celorlalți, să nu ai capacitatea de a spune nu când nu vrei să faci un lucru, să vrei ca tot timpul oamenii din jurul tău să fie toți mulțumiți, să te pui tot timpul în papucii tuturor oamenilor din jurul tău.

Așa că ai grija! Cu prietenie, Alex!


 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *