Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Urmărește în viață ce e important, cu sens și bun pentru tine

Hei salut!

Cu ceva timp în urmă vorbeam la masă cu niște prieteni despre fericire. În altă ordine de idei vorbeam despre faptul că e important pentru oameni să facă lucrurile care îi face fericiți. Dacă un lucru te face fericit atunci e ok, poți să îl faci atâta timp cât lucrul respectiv nu este ilegal.

Vreau să spun că într-o anumită măsură e ok să urmărești lucrurile care te fac fericit însă eu nu sunt de acord cu această idee în totalitate. Spun asta pentru că nu tot ce te face fericit este neapărat și bun pentru tine și nu tot ceea ce te face să fii fericit te ajută să devii o persoană mai bună, mai inteligentă, mai responsabilă sau mai pregătită pentru viitor.

Dacă de exemplu te face fericit să te joci pe calculator în fiecare zi asta nu înseamnă neapărat că și trebuie să faci asta în fiecare zi. Sau poți face asta dacă ești vreun asiatic nebun și ești campion mondial la Starcraft, Warcraft sau mai știu eu ce joc mai este în vogă în ultima perioadă. În schimb dacă nu ești asiaticul nebun campion mondial la jocuri pe calculator atunci poate că e timpul să faci altceva, ceva care să te ajute cu adevărat în lumea reală.

Sau ce faci dacă ești căsătorit de zece ani și la un anumit moment întâlnești o persoană care zici tu că te face fericit. Întrebare! E ok să pleci cu persoana respectivă și să-ți lași bărbatul sau nevasta și probabil copii doar pentru a fi tu fericit? Oare copii tăi vor înțelege fericirea ta? Oare în viitor vei fi la fel de fericit? Sau ce se întâmplă dacă nu vei mai putea fi fericit?

Să spui că e bine să faci un lucru care te face fericit fără să te gândești prea mult la consecințele pe care le are lucrul respectiv e doar o raționalizare, o justificare mai bine spus a lipsei unei gândiri profunde.

La fel stă treaba și atunci când vine vorba de lucrurile pe care le vrei. Nu tot ceea ce vrei e neapărat bun și asta mai ales dacă ai decis că vrei un anumit lucru când erai tânăr, iresponsabil și habar nu aveai ce înseamnă viața.

Să spunem că îți dorești foarte mult să ai jobul pe care îl are șeful tău. Cu alte cuvinte vrei ca tu să fii șeful. Însă e foarte posibil ca acest lucru să nu funcționeze pentru tine chiar în acest moment. Poate nu ești pregătit, poate cei din firmă nu sunt pregătiți să îți dea postul. Și uite așa nu ajungi să ai lucrul pe care îl vrei și în felul ăsta să fii frustrat din cauza asta. Dar oare te-ai gândit vreodată dacă chiar îți dorești cu adevărat jobul respectiv? Adică până la urmă e tot un job și pe lângă asta e foarte probabil să ai mult mai multe responsabilități mult mai mult de muncă și probabil că nu vei fi plătit cu mult mai mulți bani decât cei pe care îi primești în momentul de față.

E foarte probabil ca ceea ce vrei în momentul de față să nu fie cel mai bun lucru pentru tine. De exemplu e bine să vrei să ai o mașină frumoasă. Dar nu e bine deloc să îți faci un credit pe care nu ți-l permiți doar pentru a cumpăra mașina pe care o vrei. Chiar dacă e un lucru pe care îl vrei mașina respectiva s-ar putea să te bage într-o grămada de probleme financiare.

De cele mai multe ori oamenii iau decizii pe baza impulsurilor, iau decizii care nu sunt bune pentru ei, decizii care îi fac fericiți (spun ei) fără să se gândească vreodată dacă ceea ce fac în momentul în care iau deciziile respective este cu adevărat bun pentru ei sau dacă ceea ce fac are sens și le îmbunătățește viața.

Un alt prieten foarte bun îmi spunea la un anumit moment că el își dorea să facă lumea mai bună și pentru a face lucrul ăsta vroia să devină voluntar. Însă avea o mică problemă. Mai exact nu avea bani din ce să trăiască, părinții îi erau bolnavi și atunci s-a întrebat dacă chiar ajuta lumea în felul ăsta. Și-a dat seama că dorința lui de a face voluntariat chiar dacă era o dorință sinceră și bună, nu îl ajuta cu nimic, nici pe el, nici pe părinții lui și nici lumea. Așa că s-a hotărât sa devină un profesionist în domeniul lui de activitate și în ceea ce face și îi este mult mai bine în felul asta. Are bani să trăiască, are bani să își ajute părinții și de asemenea are bani pentru a susține proiectele și programele de care este interesat.

De foarte multe ori vroiam să obțin lucruri sau făceam lucruri care mă făceau fericit fără să mă gândesc vreodată dacă lucrurile respective sunt cu adevărat bune pentru mine. Și adevărul este că de cele mai multe ori oamenii nu își acordă timp să se gândească la lucrurile care sunt bune pentru ei. Și asta e un lucru rău. Spun asta pentru că ar trebui să te gândești la viitor, la ceea ce vrei să obții, să îți acorzi timp să te gândești cu adevărat la lucrurile care sunt bune pentru tine și după aceea să îți faci un plan și să te îndrepți spre acele lucruri.

Viața nu e despre fericire sau despre lucruri pe care le vrei. Ce faci dacă nu poți să fi fericit? Sau ce faci dacă nu poți obține un anumit lucru?

Cred că ar trebui să privești dincolo de aceste lucruri și să cauți în viață ceea ce are sens pentru tine, ceea ce e bun pentru tine și ceea ce face lumea mai bună. Fericirea ta personală e importantă și e foarte bine să o ai atunci când faci lucrurile care au sens dar nu trebuie să o aștepți pentru că nu vei putea fi întotdeauna fericit. Oamenii se îmbolnăvesc, suferă și mor. Tragedia e la ordinea zilei în viețile oamenilor și să urmărești fericirea te face nepregătit pentru lumea reală.

În schimb o viață trăită cu sens e mult mai împlinită decât una în care urmărești fericirea. Te ferește de tot felul de probleme, de propaganda politică și religioasă și probabil de lucruri care pot să îți distrugă psihicul.

Un exemplu excelent pot să îl dau din cartea pe care o citesc în momentul de față și anume „Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland ”.

În carte sunt descrise execuțiile în masă ale evreilor din Polonia de către Batalion de Poliție German 101. Ce este interesant totuși la această carte e faptul că execuțiile sunt duse la bun sfârșit de către niște oameni ca mine și ca tine,  polițiști din Germania, oameni care înainte să intre în poliție erau muncitori, aveau afacerile lor, oameni care ai spune la prima vedere că nu ar fi capabili de astfel de lucruri. Însă au fost capabili!

Există de asemenea și câteva excepții și anume oameni care au refuzat să participe la execuții și oamenii aceia erau oameni care își doreau altceva, își doreau o viață mai bună și care s-au gândit înainte ce ar vrea să facă cu viața lor și care au realizat ca să omori sute de oameni le-ar cam afecta planurile lor de viață.

Cei care au participat execuțiile sunt oameni care vroiau să progreseze în carieră, vroiau să nu își dezamăgească colegii și să nu îi lase la greu dar care nu s-au gândit probabil niciodată la lucrurile bune pe care pot să le facă, la lucrurile care să aibă sens. Dacă ești curios îți recomand să citești cartea asta! E foarte interesantă!

Nu îți lăsa viața să plutească în derivă în timp ce cauți fericirea. De murit oricum murim cu toții și asta e o tragedie ceea ce înseamnă că în final nu e nimeni fericit. Mai bine ocupă-ți timpul cu lucruri care au sens, care te fac o persoană mai bune, cu lucruri care fac lumea mai bună.

Cam asta e tot ce am avut de spus aici. Ne auzim mai încolo!

Cu prietenie,

Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *