Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Tratam simptomele sau rădăcina problemei?

Recent am citit o carte foarte interesantă la recomandarea antrenorului meu de JUDO. E vorba de „Ciocoii vechi și noi” de Nicolae Filimon.

Vorbeam cu el în drum spre antrenament despre politică și mi-a spus că ce se întâmpla atunci în perioada fanarioților se întâmplă și acum în politica românească.

Cum sunt o persoană curioasă de fire am citit m-am pus pe citit cartea și am realizat că avea dreptate. Atunci ca și azi erau oameni și oameni, trădători care își băteau joc de frații lor pentru un ban în plus în buzunar și oameni de caracter care încercau să facă în așa fel încât lucrurile să fie cât mai bune.

Nu sunt un om căruia să-i placă politica în mod special. În schimb sunt pasionat de istorie și de descoperirea adevărului din spatele diferitelor lucruri. Așa că te rog să nu ai impresia că vreau să fac politică cu acest articol.

Totuși, atunci la fel ca și azi oamenii creau probleme și după aceea în loc să trateze cu adevărat rădăcina problemei tratau doar simptomele lucru care ducea la o adâncire și mai mare a problemei.

Ce vreau să spun cu asta?

În ultima perioadă auzi tot mai des cum la știri cum cutare primar, cutare om politic, cutare om a fost arestat de către DNA.  Ne plângem tot timpul că avem conducători hoți care nu își fac treaba!

Și acum vrem să-i arestăm pe toți!

Totuși oamenii ăștia au ieșit dintre noi, nu?

Și atunci înseamnă că ceea ce facem e că acum tratăm doar simptomele unei probleme mai mari. Problema adevărată nu este faptul că sunt hoți și acum trebuie să-i arestăm ci problema adevărată este motivul pentru care acești oameni au ajuns hoți.

Și motivul este faptul că nu au o coloană vertebrală bazată pe principii morale sănătoase!

Până la urmă e responsabilitatea fiecăruia, atât a mea cât și a ta, să trateze problemele de la rădăcină și nu doar simptomele. Și lucrul ăsta se răsfrânge asupra tuturor domeniilor vieții noastre.

Fumezi 30 de ani și după aceea crezi că problema sunt medicii prost pregătiți pentru că nu au fost în stare să te vindece de cancer. NU! Problema e că tu ai fumat în ultimii 30 de ani.

SAU

Pierzi vremea în fața televizorului mai mult decât ar trebuie în loc să te educi și să-ți faci temele la facultate și la școală ca să fi mai pregătit și apoi te plângi că după ce termini școala nu-ți găsești de muncă. Problema e că nu ai învățat, nu că nu sunt destule locuri de muncă. Dacă te-ai fi educat îndeajuns și ți-ai fi dat interesul mai mult probabil că ai fi construit câteva locuri de muncă.

Dacă vrei cu adevărat o rezolvare a problemelor atât personale cât și ale problemelor din societatea noastră atunci va trebui să mergem de fiecare dată la rădăcina problemei și să ne oprim din tratarea simptomelor.

Cum putem face asta?

1. Sa fim sinceri cu noi

Asta este primul pas! Trebuie să fi sincer și să te vezi așa cum ești asta ca să știi de unde poți începe să devii o persoană mai bună. Dacă nu-ți cunoști defectele nu vei putea niciodată să tratezi cu ele.

2. Sa ne asumam responsabilitatea

Al doilea pas trebuie să fie asumarea responsabilității. În România lipsa asumării responsabilității pentru viață e aproape o boală și  politică de stat. Nu are rost să facem ceva fiindcă statul trebuie să facă, nu e vina noastră că alții fură. BA DA! E vina fiecăruia și responsabilitatea fiecăruia asta pentru că dintre noi au plecat și ei.

3. Sa fim în persoană schimbarea pe care vrem să o vedem în lume

Dacă vrei o schimbare tu trebuie să fi primul care o pune în aplicare. Puterea exemplului e foarte mare așa că fără prea multe vorbe TU trebuie să fi cel care face schimbarea.

Cam asta e tot ce am avut de spus! Nu uita să te abonezi la newsletter și să lași un comentariu dacă ți-a plăcut articolul.

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Un comentariu la articolul “Tratam simptomele sau rădăcina problemei?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *