Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Cum sa-ti descoperi vocatia?

Grea întrebare nu-i așa? Totuși vreau să spun că sunt lucruri pe care le poți face pentru a-ți descoperi vocația și pentru a reuși să trăiești de pe urma ei.

Poate ai impresia că nu știi ce trebuie să faci pentru a descoperi ceea ce îți place cu adevărat, ceea ce te face să vibrezi cu fiecare părticică a corpului tău, ceea ce ai face și pe gratis. Dacă faci parte din această categorie de oameni vreau să-ți spun că nu ești singurul.

Și eu am fost acolo! Deși sunt lucruri care îmi place să le fac cu orele și lucruri care le-aș face pe gratis numai de dragul de a le face și pentru că îmi place să le fac nu am înțeles niciodată prea bine conceptul de descoperire al vocației.

DAR…saptămâna trecută, am participat la un eveniment organizat de Pera Novacovici de la Personalitate Alfa. Deși atunci a fost prima dată când l-am întâlnit în persoană am rămas impresionat de simplitatea lui și de faptul că atunci când am mers să dăm mana cu el avea emoții. Asta spune despre el, după părerea mea, că îi pasă cu adevărat de ceea ce face și de asemenea știe ce face.

Așa că uite ce am învățat de acolo:

1. Schimbare de mentalitate

La partea de mentalitare s-a vorbit despre mai multe lucruri. Pera a vorbit despre felul în care trebuie priviți banii pentru a avea succes. De asemenea a mai vorbit despre egoism si altruism și despre legătura dintre aceste concepte și succesul financiar și vocațional al unui om.

Iată ce am înțeles eu:

În primul rând dacă vrei să ai bani trebuie să-ți placă banii și să crezi că îi meriți. Pe lângă asta trebuie să-ți placă oamenii cu bani și să-i apreciezi.

Dacă tu crezi în mintea ta că banii sunt rădăcina tuturor relelor atunci e foarte probabil să nu-ți dorești niciodată să ai foarte mulți bani și de asemenea să nici nu îi obții vreodată.

Dacă tu crezi că oamenii cu bani sunt hoți sau au avut mai mult noroc în viață decât tine și nu îi apreciezi pentru faptul că acești oameni au reușit prin munca lor să aducă valoare și să creeze produse, servicii și locuri de muncă pentru alți oameni atunci TU nu ai foarte multe șase de a ajunge prosper din punct de vedere financiar. Trebuie să îi apreciezi ca să poți fi ca și ei altfel nu ai nici o șansă.

Și în privința banilor vreau să spun că nu sunt rădăcina tuturor relelor. De fapt dragostea de bani e radăcina relelor! În schimb banii nu pot face nici rău și nici bine de unii singuri. Ei nu au nici putere asta pentru că sunt doar niște foi de plastic sau niște numere pe un calculator. În schimb cel care îi folosește are puterea de a-i folosi așa cum crede el de cuviință fie pentru a face bine, fie pentru a face rău. Banii sunt doar o măsură a valorii pe care tu o oferi lumii, un instrument de a obține lucruri.

Îi privința egoismului și altruismului Pera vroia să spună ceva de genul: pentru a putea să fi un om altruist cu adevărat trebuie să fi mai întâi egoist. Cu alte cuvinte ceea ce vroia să spună e că dacă ești sărac lipit și nu prea stai bine cu banii nu poți fi foarte altruist asta pentru că nu prea ai de unde să dai. Totuși în schimb dacă ești egoist la început și îți folosești resursele pentru a investi prima dată în tine, fie pentru a deveni mai bun și a te transforma într-o persoană mai valoroasă, fie pentru a investi într-o afacere atunci poți deveni prosper din punct de vedere financiar și poți oferi mult mai mult celorlalți.

2. Incepe cu ceva

Mulți oameni, în special cei tineri au impresia că vocația o să vină într-o zi și o să-i lovească peste cap și din acel moment vor știi  ce e de făcut. Totuși părerea mea confirmată și de Pera e că vocația nu se descoperă niciodată la oamenii care pur și simplu nu fac nimic.

Asta înseamnă că pentru a descoperi ceea ce-ți place să faci atunci trebui să te apuci de făcut ceva. Numai așa îți vei da seama!

Nu vei descoperi niciodata care este vocatia ta daca tot ce faci e sa stai in casa, sa te uiti la TV si pe Internet fara sa te implici cu adevarat in ceva. Asa ca daca nu stii cu ce sa incepi atunci alege ceva chiar daca nu ai o pasiune speciala pentru lucrul respectiv si cu timpul, indiferent daca lucrul respectiv iti place sau nu, vei descoperi ceea ce vrei sa faci cu adevarat.

3. Creaza-ti harta

Un alt lucru important si interesant pe care l-am aflat de la Pera e ca trebuie sa-ti faci o harta cu locul in care vrei sa ajungi. Cu alte cuvinte inseamna ca din moment ce ai descoperit care este vocatia ta, urmatorul pas care ar fi sa-ti faci un traseu pe care trebuie sa il parcurgi pentru a ajunge de la un incepator la un expert in domeniul care te pasioneaza. Trebuie sa stii de unde incepi, trebuie sa stii unde vrei sa ajungi, trebuie sa stii ce inseamna progresul in domeniul respectiv si cum il poti masura. Daca ai o claritate in aceste lucruri iti va fi foarte usor sa avansezi in domeniul tau.

4. Maiestrie, angajament și starea de flux

Scopul descoperii vocatiei este maiestria. Daca nu ajungi un maestru in domeniul care te pasioneaza atunci nu ii mai poti spune vocatie ci doar o pasiune. Pentru a ajunge un maestru in orice domeniu ai nevoi de angajament, angajament care il faci cu tine insuti si in care iti spui ca vei reusi indiferent de circumstante. Pe langa asta mai ai nevoi de timp, perseverenta (asta pentru ca nimeni nu poate ajunge expert dupa doua ore de studiu) si disciplina.

Starea de flux reprezinta dupa parerea mea combinatia dintre concentrare si creativitate si este o stare mentala in care faci lucrul care te pasioneaza foarte bine, cu pasiune si neitrerupt de nimeni. Aceasta stare e importanta daca vrei sa atingi maiestria.

5. Valorifică-ți vocatia

Un alt aspect foarte important al descoperii vocatie este valorificarea ei. Degeaba iti place tie sportul, daca nu ai bani de trait. Poti face cat sport vrei tu dar la sfarsitul zilei ai nevoie de mancare si de un loc in care sa dormi.

Din cauza asta trebuie sa descoperi metode prin care sa poti scoate bani din ceea ce faci. De exeplu daca iti place sportul foarte mult atunci ai putea tine antrenamente cu oameni pe care sa ii ajuti sa slabeasca. Daca iti plac calculatoarele ai putea sa ii inveti si pe altii cum sa le foloseasca mai eficient sau poti sa le repari calculatoarele. Cred ca ai inteles ideea! Altfel nu ai nici o sansa de a continua cu vocatia ta.

Dupa cum spunea si Pera lumea e plina de experti ratati si asta pentru simplu fapt ca acesti oameni nu stiu ca sa-si valorifice lucurile pretioase pe care le detin.

6. Actiunea

Actiunea e cel mai important pas! Daca nu faci nimic nu vei primi nimic. Daca citesti acest articol si dupa ce il termini de citit te pui la un film si uiti de el si nu iti iei doua ore de pauza in care sa te gandesti ce vei face cu viata ta atunci nu vei face nimic.

Vei trece prin viata si in loc sa fii cel care creeaza evenimentele vei fi doar un simplu participant.

Mai multe nu am sa-ti spun! Lasa-mi te rog un comentariu cu parerea ta si ne auzim pe data viitoare.

Cu prietenie, Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *