Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Cum sa scapi de energia emoționala negativa?

De cele mai multe ori atunci când nu ne simțim cum trebuie din punct de vedere emoțional avem impresia că se întâmplă acest lucru din cauza faptului că cineva sau ceva din afară te supără.

Totuși lucrurile nu stau chiar așa! Haide să vedem mai în detaliu ce înseamnă această energie emoțională negativă și cum poți scăpa mai repede de ea.

În primul rând energia emoțională este reprezentată de felul în care te simți tu. Te poți simți trist, supărat, fricos sau te poți simți plin de încredere și mulțumit.

Energia emoționala este de două feluri și anume: pozitivă sau negativa.

Tot ceea ce se întâmplă în afara granițelor tale personale, mai exact ceea ce nu poți controla poate să cauzeze stres iar dacă permiți acestui stres să intre în limitele granițelor tale personale atunci poți avea parte de energie emoțională negativă.

Stresul din afară poate să fie cauzat de două lucruri și anume faptul că cineva sau ceva te rănește și faptul că poți pierde pe cineva sau ceva.

În momentul în care aceste două lucruri intră în limitele granițelor tale personale se vor transforma în nervozitate și frică.

Starea de nervozitate și stare de frică sunt două lucruri opuse. Nu poți să fi nervos și să-ți fie frică în același timp. Acum haide să le luăm puțin pe rând.

Nervozitate

Nervozitatea poate să fi cauzată de două lucruri și anume poți fi nervos pentru că cineva din afara granițelor tale personale te-ar rănit sau ai realizat că în interiorul tău nevoile tale nu sunt îndeplinite.

Ca sa ilustrez mai bine ceea ce vroiam să zic imaginează-ți te rog că ești la rând în supermarket. Și ești frustrat poate din cauza faptului că te-ai certat cu un prieten iar pe lângă asta nu ai nici destui bani ca să cumperi tot ceea ce ți-ai propus de acasă. La un moment dat apare cineva care spune că te-ai băgat în fața lui și te trimite cu răutate la coadă. Care crezi că va fi reacția ta? Sunt foarte sigur că te vei enerva.

În schimb dacă nevoile tale ar fi fost îndeplinite, să spunem că ai fi avut toți banii de care ai fi avut nevoie, te-ai fi înțeles bine cu prietenul tău probabil că ai fi tratat persoana respectivă cu indiferență sau poate chiar ți-ar fi părut rău pentru ea pentru că care o zi atât de proastă.

Încă două aspecte ale nervozității sunt răzbunarea, atunci când ești nervos pe trecut deși nu poți controla ce s-a întâmplat deja și gelozia când consumi energia negativă a nervozității pe viitor și ai impresia că vei pierde ceva.

Frica

Frica poate fi cauzată din nou de două lucruri și anume de faptul că poți pierde ceva, asta în afara granițelor tale personale și de asemenea atunci când nu ai suficientă încredere în tine.

Ca să ilustrez mai bine și acest aspect vreau să te gândești la bani. Dacă ai impresia că poți pierde bani atunci îți este puțin frică. La fel dacă nu ai destulă încredere că ești capabil să faci bani și să ai grijă de tine poate să-ți fie frică pentru viitorul tău.

Celelalte aspecte sau mai bine spus fețe ale fricii sunt impulsivitatea și masochismu. Impulsivitatea înseamnă să acționezi fără să gândești din frică. Aici intră mâncatul, consumul de alcool, țigări și orice alte forme de dependențe. Masochismul se manifestă printr-o atitudine de genul vai mie. Te plângi tot timpul și ai impresia că tu ești cel mai nedreptățit și că problemele tale sunt cele mai mari.

Și acum ca să răspunde la întrebarea din titlu am făcut o lista cu două lucruri pe care le poți face care să te scape de stările emoționale negative:

1. Să iei o decizie în privința stresului

Cea mai bună metodă prin care poți scăpa de frică și de nervozitate este de a lua o decizie în privința stresului respectiv. Fie te îndepărtezi de el pentru a găsi o soluție în viitor, fie cauți o soluție chiar acum și acționezi.

2. Curajul

O altă metodă de a scăpa de stările emoționale negative este curajul. Curajul nu înseamnă lipsa fricii ci mai degrabă reprezintă capacitatea de a face ceea ce trebuie atunci când este nevoie. Dacă ar fi să luăm exemplul cu banii de mai sus o atitudine curajoasă ar însemna să încetezi să te plângi  pentru faptul că nu ai bani și să mergi efectiv să faci banii respectivi. Poate îți găsești un nou job, poate înveți o nouă meserie care să-ți aducă mai mulți bani.

Indiferent de ceea ce vei face o atitudine curajoasă în care faci ceea ce trebuie te va scăpa de frică. Poate că te vei simți cel mai singur om din lume chiar înainte de momentul în care vei încerca să acționezi curajos dar în momentul următor încrederea ta va crește iar ceilalți vor dori să fie alături de tine.

În finalul acestui articol vreau să-ți spun că nu ești niciodată neajutorat dacă ești o persoană sănătoasă. Ai la dispoziție tot timpul deciziile și curajul.

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul lasă-mi te rog un comentariu și dă un share pe Facebook. Poate și alții vor dori să citească acest material. Nu uita să te abonezi la newsletter dacă vrei să primești constant mesaje de la mine.

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *