Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Cum să identifici lucrurile care îți aduc valoare în viață?

Hei salut!

În viață facem multe lucruri în fiecare zi și unele din ele ne aduc valoare pe când altele nu atât de mult chiar dacă nu realizezi asta atât de mult și chiar dacă ai impresia că tot ceea ce faci trebuie făcut.

Lucrurile care îți aduc valoare și nu mă refer numai la partea financiară pot fi de diferite feluri și pot îmbrăca multe forme de la cărți, cursuri, prieteni, familie până la a face sport, a avea un cerc de prieteni cu oameni de calitate care te ambiționează să vrei mai mult și care te provoacă să devii mai bun.

Un alt aspect interesant atunci când vine vorba de lucrurile care sunt cu adevărat valoroase e faptul că deși sunt relativ ușor de pus în practică îți trebui perseverență și disciplină pentru a profita la maximum de ele.

De exemplu e destul de ușor de pus în practică obiceiul de a te plăti pe tine mai întâi ( adică să pui deoparte cel puțin 10% din ce câștigi  și banii respectivi să-i folosești pentru investiții) și doar după aceea să îi plătești pe ceilalți (facturi, cheltuieli, bani de buzunar…). Dar e puțin mai greu să faci asta în mod constant.

Nu e suficient să pui o singură dată bani deoparte ca să-ți aducă valoare. Dar dacă vei face asta în mod constant vei observa că obiceiul acesta e un lucru valoros din două motive. În primul rând pentru că faci economii și nu îți mai dai toți banii pe prostii și în al doilea rând pentru că în felul ăsta îți vei provoca mintea să găsească metode prin care să faci bani pentru a acoperi lipsa de cei 10%.

Și nu trebuie să uiți NICIODATĂ că lucrurile cu adevărat valoroase nu se obțin fără efort, perseverență,muncă și disciplină.

Așa că mai departe haide să vedem cum poți identifica dacă un lucru e de valoare sau nu. Și poți face asta răspunzând la câteva întrebări simple.

Cu ce mă ajută un lucru?

Dacă răspunzi la întrebarea asta și nu poți spune nimic pozitiv despre lucrul pozitiv atunci poate că ar fi mai bine să renunți la el pentru totdeauna.

Un bun exemplu ar fi cu ce te ajuta jocurile de noroc la aparate? Dacă nu de ajută cu nimic și nu faci bani atunci probabil că e timpul să renunți odată pentru totdeauna la aparate.

În schimb dacă poți spune despre un lucru că îți aduce mai mulți bani sau că te ajută să rezolvi mai eficient problemele de la muncă atunci înseamnă că lucrul respectiv e ceva valoros.

Ce beneficii obțin de pe urma faptului că fac lucrul respectiv?

Un lucru de valoare are anumite beneficii și dacă poți face o lista din ele atunci e foarte probabil să ai de a face cu un lucru de valoare.

Ce beneficii obțin dacă fac lucrul respectiv pe termen lung?

Lucrurile de valoare au beneficii și pe termen lung. Așa că dacă simți că ceea ce faci acum sau lucrul de care ai grijă acum îți aduce beneficii și valoare pe termen lung atunci înseamnă că ai de-a face cu un lucru de valoare.

Ce am de pierdut dacă nu fac lucrul respectiv?

De foarte multe ori îți poți da seama dacă un lucru este sau nu este valoros dacă realizezi ce pierzi dacă nu faci un anumit lucru. Un bun exemplu poate fi de exemplu faptul că nu te apuci odată de învățat așa cum trebuie pentru a deveni un expert în domeniul tău de activitate și din cauza asta pierzi experiență, o carieră de succes și cel mai probabil foarte mulți bani.

Ce este cu adevărat important în privința _________?

Un lucru de valoare este important pentru tine. Poate pentru că îți place să faci lucrul respectiv, poate pentru că vrei să devii cel mai bun în domeniul respectiv, poate pentru că este foarte bine plătit sau de ce nu poate pentru că îi ajută pe foarte mulți oameni.

Dacă ceea ce faci este important pentru tine sau pentru cei din jurul tău atunci poți să fii sigur că ai de-a face cu un lucru de valoare.

Care sunt consecințele unui lucru pe care îl fac?

Tot ceea ce faci are consecințe. Dacă aceste consecințe sunt pozitive atunci înseamnă că ceea ce faci e un lucru valoros. Poate faci sport și consecințele sunt că arăți bine și te simți bine. Poate îți place să stai la muncă peste program și consecințele sunt că aduci valoare pentru tine prin faptul că vrei să devii mai bun și de asemenea prin faptul că aduci valoare oamenilor pentru care muncești.

Dacă ceea ce faci are consecințe negative atunci poate e timpul să renunți! Mai bine te duci să faci altceva!

Bineînțeles că aici pot fi mult mai multe întrebări și dacă vrei (chiar te rog să faci asta) lasă la comentarii întrebările suplimentare la care cineva ar trebui să răspundă pentru a identifica dacă un lucru e de calitate sau nu. Ideea e să pui întrebările potrivite și după aceea să răspunzi la ele.

Eu nu pot face asta pentru tine pentru că nu te cunosc și chiar dacă te-aș cunoaște tot nu pot răspunde în locul tău la întrebările de mai sus pentru că tu știi care sunt lucrurile care îți aduc valoare, care te fac mai bun și mai eficient.

Așa că dacă ți-a articolul nu ezita să te abonezi la newslettter!

Cu prietenie,

Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *