Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Care este cel mai mic lucru pe care dacă l-ai schimba ar face lumea mai bună?

Hei salut!

De foarte multe ori oamenii care vor să facă câte o schimbare în bine în viața lor încep cu câte o schimbare drastică. Cel mai bun exemplu pe care pot să îl dau în cazul meu e acela cu mersul la sală la începutul fiecărui an.

Adică îți spui că de la anul vei merge la sală și îți cumperi echipament, papuci, tricouri, pantaloni, îți faci abonament. Începi să citești pe net și să te uiți pe Youtube după metode de antrenament care să își aducă rezultatele mult dorite și începi să devii destul de entuziast.

Vine anul nou, fericire maximă, asta pentru că din 3 ianuarie poți începe să mergi la sală. Și chiar începi să faci asta și totul durează aproximativ trei, patru săptămâni din care doua din acele săptămâni au fost extrem de dureroase pentru că nu puteai să umbla de la febra musculară pe care o aveai.

Pot spune despre mine că am făcut lucrul ăsta câțiva ani la rând.

O altă categorie de oameni sunt cei care își doresc să aibă o viață diferită dar care nu fac nimic ci doar rămân la stadiul de dorință. Adică ar vrea ca lucrurile să stea mai bine în viețile lor însă nu fac nimic fie din cauză că sunt ignoranți și nu își dau seama că pot să aibă o viață mai bună fie din cauză că au o gândire nihilistă și atunci nimic nu mai contează pentru ei și nu are nici un rost să mai schimbe ceva la viețile lor în bine.

Însă vreau să îți spun că poți face lumea mai bună…poate nu într-o zi și poate nu prin acțiuni drastice dar prin schimbarea treptată a lucrurilor mici din jurul tău.

Ceea ce vreau să spun e că lucrurile mici contează. Contează mai mult decât avem impresia. De asemenea contează și dacă lucrurile respective sunt bune sau rele pentru tine asta pentru că de cele mai multe ori tot ceea ce ai în jurul tău nu rămâne constant. Lucrurile nu vor fi niciodată la fel ci se vor schimba în bine sau în rău în funcție de cât de multă grijă ai de ele. Și totul este rezultatul amplificării lucrurilor mici pe care le-ai făcut sau nu le-ai făcut la momentul potrivit.

Să luăm de exemplu faptul că fumezi…dacă fumezi :)). Poate ești tânăr și știi că ar trebui să te lași și îți spui că nu e mare lucru faptul că fumezi însă în timp lucrurile se agravează. Sunt o grămadă de studii care demonstrează că fumatul este corelat cu foarte multi boli cardiovasculare.

Și după ce te-ai îmbolnăvit este destul de greu să revii la cum ai fost înainte. Nu degeaba spun medicii că e mai bine să previi decât să tratezi.

Lucrurile care nu sunt bune pentru tine îți sapă gropi în jurul tău din care va fi și mai greu să ieși dacă ești deja într-o groapă.

Nu e foarte grav că fumezi azi. E foarte grav că fumezi azi și te minți că de mâine te lași doar ca să te minți din nou și mâine.

Un alt exemplu pe care pot să îl dau este faptul că îți faci ordine în cameră. Poate că nu e cea mai mare schimbare pe care o poate face un om în viață dar lucrul ăsta poate aduce după sine o grămadă de alte lucruri bune.

Acum că și-a făcut ordine în cameră se simte bine când ajunge acasă și poate să se concentreze mai bine la ceea ce are de făcut la facultate și primește note mult mai bune, lucru care îl ajută să adune cunoștințe și experiență specifice pentru domeniul în care vrea să lucreze și de acolo să își găsească un job mai bine plătit în domeniul respectiv și în viitor poate o să își deschidă o afacere tot în domeniul respectiv.

Așa că acum vreau să vin cu întrebarea: Care e cel mai mic lucru pe care îl poți face azi, lucru care să facă lumea din jurul tău mai bună și care să îți deschidă pe viitor alte oportunități?

Dacă reușești să identifici lucrurile mici care îți stau în putere și să le repari unul câte unul zi de zi și săptămâna de săptămâna oare unde ei ajunge peste cinci ani. Dar peste zece ani?

Adevărul e că nu ai cum să ajungi campion mondial dacă începi pregătirea cu o zi înainte de campionatele mondiale și nici nu ai cum să îngrași porcul cu trei zile înainte de sărbători.

Lucrurile mici pe care le faci azi bine îți deschid alte oportunități care te vor duce spre lucruri mai mari. La fel și lucrurile mici dar care nu sunt bune pentru tine îți vor închide oportunități.

Deși nu e foarte important faptul că azi pierzi vremea cu tot felul de activități care te distrează și sunt amuzante vreau să îți spun că e important și că te vor afecta dacă faci asta timp de un an. Și te vor afecta și mai mult dacă faci lucrurile respective timp de cinci ani sau zece ani.

Oamenii muncesc în fiecare zi pentru bani și pentru a face acest lucru este important ca ei să meargă la lucru și să-și dea timpul pe banii pe care îi primesc. Asta înseamnă că timpul tău valorează bani. Și valorează bani chiar dacă încă ești la școală sau la facultate cu singura diferență că în timpul în care încă studiezi poți să își mărești valoarea pe piață, să devii mai bun și să îți mărești suma de bani pe care ai putea să o primești în viitor.

Acum să spunem că valoarea ta de piață e undeva la 100 de lei pe zi ceea ce înseamnă că pe o oră din opt pe care le muncește în fiecare zi un om tu ar trebui să primești 12,5 lei. Dacă tu pierzi vremea câte patru cinci ore pe zi cu lucruri care nu îți aduc nici o valoare (filme, youtube) înseamnă că pierzi într-o luna 12.5 lei * 5 ore/zi * 22 zile  = 1375 lei. Asta într-un an înseamnă undeva la 3700 de euro.

Pe o perioadă foarte mare de timp asta înseamnă foarte mult. Așa că nu mai pierde vremea aiurea cu lucruri care nu contează asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta și începe să faci lucrurile din jurul tău mai bune.

Sunt sigur că tu știi care sunt acele lucruri.

Dacă nu știi cu ce să începi haide să îți dau câteva exemple:

  • fa-ți ordine în camera
  • fă-ți patul de fiecare înainte să pleci de acasă
  • du-te la toate cursurile (dacă încă ești la facultate) și fii atent la ceea ce se predă
  • învață din timp pentru examene
  • nu mai pierde timpul aiurea cu televizorul, cu Youtube sau cu Facebook
  • muncește cu seriozitate la muncă indiferent de locul de muncă pe care îl ai
  • fă-ți temele
  • odihnește-te ca să poți fi în formă a doua zi
  • ai grija la consumul de alcool, de țigări și alte droguri

Mai multe lucruri nu am de zis în acest articol. Dacă vrei lasă-mi un comentariu în care să-mi spui care va fi acel lucru mic pe care îl vei schimba și care îți va face viața mai buna.

Cu prietenie,

Alex

 

 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *