Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Nu poți ține pasul? 9 pași pentru performanță

Orice om își dorește să fie cât mai bun în ceea ce face dar se întâmplă de foarte multe ori să devii confuz din cauza faptului că sunt atât de multe lucruri care te pot distrage de la ceea ce ai de făcut.

Din această cauză e foarte important să știi ce e de făcut pentru a face performanță și a obține rezultatele pe care ți le dorești. Mai jos ți-am pregătit o listă de lucruri pe care și eu le-am folosit și care te vor ajuta pe tine să atingi mai ușor performanța.

Iată care sunt acestea:

1. O atitudine potrivită

Pentru a face performanță în orice domeniu îți trebuie o atitudine pozitivă. Și această atitudine pozitivă trebuie să vină din credința că poți reuși să atingi ceea ce ți-ai propus și de asemenea din înțelegerea faptului că nu poți deveni cel mai bun peste noapte.

Performanța cere timp! Îți trebuie timp ca să-ți dezvolți anumite abilități și de foarte multe ori lucrurile nu îți vor ieși așa cum vrei tu. Așa că din acest motiv e foarte important să-ți păstrezi mintea pozitivă.

În schimb dacă de fiecare dată când nu îți atingi un scop mai mic pe care ți l-ai propus te înjuri pe tine și te descurajezi spunându-ți că nu ești bun de nimic sau că nu ai valoare calea către performanță va fi foarte foarte lungă pentru tine atât de lungă încât s-ar putea să nu mai ajungi niciodată la ea. Așa că păstrează-ți tot timpul o atitudine pozitivă și potrivită pentru ceea ce ai de făcut.

2. Un motiv pentru ceea ce faci

Pentru a face performanță părerea mea e că trebuie să ai un motiv. În felul ăsta vei putea să canalizezi mai multă energie într-un mod mult mai concentrat pentru a reuși să-ți atingi obiectivele.

Motivele pot fi diferite pentru fiecare om în parte. Poate vrei pur și simplu să devii cel mai bun în domeniul tău de activitate, poate vrei să fii campion național. Nu știu care sunt motivele tale pentru care faci ceea ce faci în fiecare zi DAR trebuie să știi pentru ce te trezești în fiecare dimineață.

A fost o perioadă pentru mine în care mă trezeam cu gândul asta: „Azi va fi o zi extraordinară și voi da tot ce pot numai pentru a le face ciudă colegilor că am ajuns primul la alergare. Și dacă nu voi ajunge primul măcar să le fac viața grea prin concurență.

Tu pentru ce te trezești dimineața?

3. Obiective

Obiectivele sunt foarte importante pentru un performer asta pentru că trebuie să știe unde vrea să ajungă și trebuie să știe asta foarte clar. Dacă nu e clar în mintea lui unde vrea să ajungă îi va fi foarte greu să ajungă acolo. De exemplu poate îți spui că vrei să fii campion. Dar asta nu e suficient de clar! Trebuie să știi ce le de campion vrei să fi! Vrei să fi campion la box, la judo, la baschet, la fotbal? Vrei să fii campion național, european, mondial sau olimpic?

Pentru a reuși atunci obiectivele tale trebuie să fie clare și specifice.

4. Plan de acțiune

Următorul pas după stabilirea obiectivelor e crearea unui plan de acțiune. Cu alte cuvinte trebuie să răspunzi la întrebarea „Cum voi ajunge la ceea ce îmi doresc?”

Răspunsul poate fi în felul următor: „Trebuie să mă antrenez în fiecare zi timp de un an și să particip la zece concursuri de calificare din care să câștig trei. Am nevoie de o echipă de 2 antrenori, 10 colegi cu care să mă antrenez și un recuperator fizic. În felul ăsta voi reuși!”.

5. Strategie, tactică și tehnică

Performanța cere gândire pe termen lung și renunțarea la lucrurile urgente (de moment) pentru a face lucruri care nu sunt atât de evidente acum dar care au efecte pe termen lung. Asta înseamnă să gândești în termeni de strategie, tactică și tehnică pe o perioadă mare de timp. Cum faci asta?

Să spunem că vrei să fii campion olimpic la JUDO.

Un exemplu de strategie ar fi să-ți construiești un sistem care să te ajute să devii cel mai bun. Asta înseamnă că trebuie să-ți planifici antrenamentele în timp, să-ți construiești echipa cu care te antrenezi, să câștigi concursuri pentru a reuși să aduni puncte de calificare.

Exemplu de tactică ar fi să abordezi fiecare concurs în așa fel încât să nu trebuiască să slăbești foarte multe kilograme în două zile ca să-ți obișnuiești organismul cu efortul și cu kilogramele în minus. Un alt exemplu ar fi să abordezi fiecare meci cu agresivitate sau să abordezi un anumit adversar cu gândul că dacă îi faci un anumit lucru atunci va cădea cu siguranță.

Tehnica reprezintă acțiunile pe care le faci în momentul în care ești efectiv pe saltea în meci. Asta înseamnă că trebuie să mergi să-ți iei adversarul în brațe într-un anumit fel și să îl trântești. Pentru asta va trebuie să exersezi zilnic diferite tehnici!

O tehnică e bună pentru că poți trânti dar nu e suficientă pentru că adversarul se poate apăra și atunci îl abordezi tactic. Te faci că îl trântești în față și după aceea îl trântești în spate. La fel tactica e bună dar nu e suficientă. Dacă nu ai rezistența fizică să duci meciul până la capăt chiar dacă conduci te va trânti până la urmă. Așa că în acest moment vei aborda meciul în mod strategic (deși asta trebuie să faci cu mult înaintea meciului) prin faptul că ești mult mai pregătit fizic, ai un bagaj tehnic mai mare și o experiență de concurs mai bună. Și atunci poți recupera și câștiga meciul!

6. Perseverența

Perseverența este mama succesului și a prostiei. E mama succesului atunci când nu te lași dar înveți din lucrurile pe care le-ai făcut greșit și e mama prostiei când faci aceeași greșeală fără să înveți din ea.

Așa că pentru atinge cele mai înalte culmi ale succesului îți trebuie perseverență. NU te lăsa descurajat! Îmbunătățește lucrurile care trebuie îmbunătățite și mergi mai departe!

7. Scopuri mici îndeplinite în timp

Nu vei ajunge cel mai bun peste noapte! Mai întâi trebuie să te antrenezi și să ajungi campion național! După aceea te antrenezi să ajungi campion balcanic și european! După aceea țintești către titlul mondial și olimpic. Trebuie să pui cărămidă peste cărămidă și de asemenea să ai răbdare pentru a face aceste lucruri. Numai așa vei reuși!

8. Granițe personale

Granițele personale se referă la tine și la felul în care ai grijă de tine. Dacă permiți celor din jurul tău să te influențeze și să-ți spună că nu ești suficient de bun sau să-ți spună că nu ai ce îți trebuie ca să reușești sau permiți celorlalți să te întrerupă prea mult cu probleme, urgențe sau telefoane nu vei putea să rămâi destul de concentrat pe ceea ce ai de făcut și nu vei reuși să ai nici un rezultat.

Închide ușa lucrurilor care te trag înapoi și lasă-le să intre doar pe cele care sunt bune pentru tine.

9. Străpunge lumea

Ultimul subtitlul din acest articol se referă la a gândi la scară mare și la a-ți dori să fii cel mai bun. Vreau să-ți spun că ești o persoană extraordinară și poți face lucruri care poate par incredibile pentru tine la un anumit moment. Nu trebuie să fii un suflet timid! De ce să fii așa? Ești unic și valoarea pe care o poți aduce tu lumii poate să o facă mult mai bună DAR trebuie să aduci acea valoare lumii.

Realizările tale pot fi extraordinare dacă îți asumi responsabilitatea pentru tine și ai curajul să faci ceea ce trebuie indiferent de probleme.

Cu prietenie, Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *