Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Despre scris, dezvoltare personală și câteva reguli de viață…5 sau 6 mai exact

Nu am mai scris pe blog de foarte multă vreme…cred că ultimul articol publicat a fost în luna mai și înainte de acesta am mai publicat unul prin martie anul acesta. Au trecut ceva luni! Și mai interesant e faptul că înainte de aceste două articole de anul acesta ultimul articol pe care l-am publicat a fost în luna martie anul trecut.

De ce mi se pare interesant deși nu am mai scris de foarte mult timp? E interesant faptul că pot să văd cât de mult mă mint pe mine în anumite privințe, mai ales în privința scrisului. Îmi spun că voi scrie constant două articole pe săptămână dar se pare că de abia reușesc să scriu unul sau două pe an.

Asta spune ceva despre cât de mult mă cunosc…ha ha.

Se pare că mi se întâmplă asta destul de des atunci când vine vorba de anumite proiecte și acțiuni pe care vreau să le întreprind. Nu spun că nu mi-am îndeplinit nici un obiectiv asta pentru că în ultima perioadă viața mea s-a schimbat extraordinar de mult în bine. Dar sunt anumite lucruri pe care aș vrea să le fac mai bine și pe care sper că le voi începe să le fac mai bine în viitorul apropiat.

Dar dacă stau bine să mă gândesc, chiar dacă nu am scris de foarte mult timp și atât de mult cât mi-aș fi dorit, m-am maturizat destul de mult în ultima perioadă, în ultimii trei, patru ani mă refer. Poate și din cauza asta mi-a fost mai greu să scriu.

Adică unul din subiectele mele preferate despre care scriam și despre care aș fi vrut să scriu mai mult era dezvoltarea personală sau cu alte cuvinte îmbunătățirea sinelui dar din cauza faptului că am mai prins ceva experiență de viață am simțit la un anumit moment că ceea ce scriam erau doar regurgitări ale cărților pe care le citisem, cărți care cumva repetă aceeași temă doar că sub o altă formă. Și din cauza asta am ajuns să nu mai cred în ideea asta de dezvoltare personală idee care mi-a lăsat impresia la un moment dat că a ajuns o religie fără putere.

Adică am vorbit cu anumite persoane care erau cobza de cunoștințe despre dezvoltarea personală însă dacă te uitai la viețile lor, la ceea ce își doreau,  la felul în care făceau lucrurile, la munca lor, la relațiile lor puteai să îți dai seama că erau niște ratați. Adică foloseau dezvoltarea personală ca o scuză pentru a nu face ceea ce trebuie pentru că…nu sunt destul de dezvoltați personal. Și atunci își mai cumpărau o carte motivațională în loc să înfrunte cu responsabilitate problema pe care o aveau.

Sau mi să vorbesc cu anumite persoane cu entuziasm despre schimbare, despre asumarea responsabilității, despre a face lucrurile să se întâmple și le împrumutam cărți despre diferite lucruri doar ca după aceea să-mi spună că nu au citit niciodată cartea respectivă sau că dacă au citit-o îmi ziceau că nu cred că o să funcționeze vreodată lucrurile de acolo deși ei nu le-au încercat niciodată.

Adevărul e că oamenii sunt complicați…și nimeni nu se cunoaște cu adevărat. Un alt adevăr e acela că ne place mult să povestim mult mai mult decât să facem.

De fapt am văzut de cele mai multe ori ratatul din mine care își spunea că dacă ar avea și cartea motivațională x atunci ar reuși să îndeplinească obiectivul y, pe când realitatea era că dacă ar fi făcut lucrul z atunci ar fi putut să îndeplinească obiectivul y.

Adică e mult mai simplu să cumperi cărți, să citești, să ceri sfaturi pe care să le ignori, să te pierzi în gânduri despre cum vei face și ce vei face decât să faci pe bune lucrul respectiv și asta doar pentru a te simți tu un pic mai bine pentru faptul că ești ratat. Și e foarte greu să faci lumea din jurul tău un pic mai bună dacă nu începi cu tine.

Adică cum poți spune că vrei să schimbi lumea când tu nu ești în stare să te aduni pe tine și să îți faci treaba în fiecare zi așa cum trebuie, ca un profesionist.

Și asta e unul dintre motivele pentru care m-am pierdut cumva în scris, mi-am pierdut dorința de a scrie. Adică cum aș mai putea scrie despre lucruri regurgitate, lucruri în care nu mai cred.

Sunt de părere că a fi cu adevărat fericit în viață nu stă de fapt în a fi fericit ci mai degrabă în asumarea responsabilității pentru viața ta, pentru familia ta, pentru copii tăi, pentru lucrurile pe care le faci și în a face lumea mai bună prin a deveni tu o persoană mai bună.

Și poți deveni o persoană mai bună începând cu lucruri mărunte de genul să îți faci ordine în cameră…în fiecare zi. Să muncești cât poți tu de bine indiferent de locul de muncă la care ești și chiar dacă ai impresia că e sub nivelul tău. Poate înceți ceva!

 

Un citat din Biblie care îmi place foarte mult este următorul:

„Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari.” Luca 16:10.

Vrea să spună că cine e responsabil și atent cu lucrurile mici o sa-și dezvolte capacitatea și încrederea să se descurce și cu lucrurile mari.

Ideea e că nu o să renunț la scris…sper doar să mă obișnuiesc să scriu la fel de des cum o făceam cu ceva timp în urmă. Și lucrurile despre care voi scrie sper să fie mai aproape de lumea reală și mai autentice decât ceea ce am scris până acum.

Sunt de părere că bunul simț, bunătatea, dragostea, respectul, munca, responsabilitatea sunt valori mult mai importante decât fericirea. Până la urmă cât de fericit poți să fii într-o lume ratată și într-o țară plină de haiduci? Nu mai bine e să-și adune fiecare cu umilință din ograda lui și după aceea să îi ajute și pe ceilalți.

Adică vreau să spun că ne place foarte mult să criticăm dar noi suntem pe nicăieri. Ar trebuie să facem invers. Să ne asumăm responsabilitatea și ceilalți să ia exemplu.

Având în vedere faptul că mi-au apărut câteva fire albe…deci sunt mai înțelept :))…poate…vreau să vorbesc mai departe despre câteva lucruri care cred eu că sunt importante. Nu sunt neapărat reguli…sau principii dar sunt niște lucruri care pot să își facă viața mut mai ușoară.

Mai departe vreau să scriu despre câteva reguli de viață, reguli pe care le-am adoptat mai recent.

1.Responsabilitatea e mult mai benefică decât fericirea

Da e important să ai parte de fericire dar e mult mai important să ai o viață responsabilă. Spun asta pentru că urmărirea fericirii atât pe termen scurt cât și pe termen lung poate să te bage într-o grămadă de belele. Adică cu nu i-ar place să petreacă, să fumeze și să bea tot timpul. Mie unul știu că mi-ar place! Dar aș ajunge un ratat, adică unul mult mai mare decât sunt acum.

Așa că încerc să aleg responsabilitatea. Mi-a adus rezultate mult mai bune în ultima perioadă.

2.Învață despre bani mai ales despre cum să nu îi risipești

Aici ce pot să spun…până la urmă fiecare muncește dar foarte puțină lume economisește și de asemenea și mai puțină lume investește. Cred că Romania e printre țările codașe la acest capitol.

Nu spun să economisești dacă nu ai de unde dar încercă să fii inteligent atunci când vine vorba de bani și să te gândești și la viitor. Până la urmă vei îmbătrâni.

3. Surpriză…nu ești cel mai deștept din sală

Cu cât înaintez mai mult în vârstă îmi dau seama că sunt prost. Adică știu mai multe lucruri decât știam mai demult dar cu cât știu mai mult cu atât îmi dau seama cât de limitat sunt. Și asta mă ajută să înțeleg că e mai bine să ascult și să învăț de la cei din jurul meu decât să fac eu pe deșteptul și să arăt cât de multe știu. Numai proștii care nu știu că sunt proști vor să arate că sunt deștepți. Așa că învață cât poți de mult de la cei din jurul tău despre bani, despre femei, despre viață, despre muncă, despre cum să fii un profesionist…

4. Muncește ca și cum ai munci pentru Dumnezeu

O regulă importantă pe care am învățat-o mai ales în ultima perioadă e că e foarte important să își faci treaba extrem de bine dacă ești plătit pentru ea. Dacă ai ști că muncești pentru Dumnezeu oare cum ai munci?

5. Învață să relaționezi cu femeile

Nu știu de ce e așa dar una dintre principalele surse de fericire sau nefericire din viața unui bărbat sunt femeile din viața lui. Ai grijă ce acest aspect și învață de la cei care au succes, de la cei care au familii frumoase și vei avea parte de fericire. Dacă nu înveți să te descurci în acest domeniu al vieții vei avea parte de foarte multe zile amare. O spun din experiența mea și din poveștile altora.

6. Nu uita de sănătate

Sănătate e un lucru pe care îl ai și este extrem de prețios. E un lucru pe care odată pierdut e foarte greu să îl recuperezi sula la suta. Așa că nu îți bate joc de tine. Lasă-te de fumat, ai grijă la cât alcool bei, mănâncă sănătos, odihnește-te…și toate restul. Cel mai probabil e că știi mai bine ce trebuie făcut.

Cam asta e tot ce am avut de spun în acest articol.

Aș vrea să îmi lași un comentariu în care să îmi spui dacă a trebuit să renunți vreodată la lucruri pentru că te-ai maturizat și de asemenea dacă vrei să îmi lași și câteva reguli după care te ghidezi.

Cu prietenie,

Alex

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *