Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

4 minciuni despre dezvoltare personala

Am citit multe carti si articole in ultima perioada si pot spune ca stiu multa, multa teorie atunci cand vine vorba de dezvoltare personala.

Și după toată această teorie am ajuns la concluzia că stau mai greu la capitolul practică și că poate conceptul ăsta de dezvoltare personală ține mai mult de fiecare în parte și de capacitatea unei anumite persoane de a pune ceea ce știe în practică și mult mai puțin de lucrurile pe care le știe.

De ce spun toate aceste lucruri?

Pentru că am întâlnit oameni care nu au citit poate în viața lor vreo carte de dezvoltare personală dar se descurcă mult mai bine decât mine. Ei știu niște lucruri bune și pe lângă asta știu cum să le pună în practică foarte bine lucru care le aduce un avantaj enorm în fața celor care știu o grămadă de lucruri dar nu au făcut niciodată vreun pas pentru a se schimba.

Astfel de oameni doar citesc cărți, se uită la videoclipuri motivaționale, întreabă alți oameni despre cum ar putea să se îmbunătățească dar când e vorba să facă ceva efectiv care să aducă o schimbare în bine a vieții lor, schimbare spre ceea ce iși doresc nu fac nimic.

Citesc despre procrastinare dar sunt în continuare leneși evitând munca prin diferite metode poate una dintre ele fiind tocmai faptul că citesc despre procrastinare.

Dacă ești leneș și vrei rezultate atunci nu te apuci să citești despre cum să eviți lenea ci te pui pe treabă pentru a face munca ce trebuie făcută.

Așa că până la urmă ce este acest concept de dezvoltare personală?

După părerea mea dezvoltarea personală reprezintă capacitatea unei persoane de a-și îmbunătăți relațiile pe care le are, abilitățile pe care le folosește în cariera sa, reprezintă de asemenea asumarea responsabilității pentru propria viață și pentru rezultatele pe care le are persoana respectivă. Dezvoltarea personala reprezinta de asemenea capacitatea de a avea propriile valori, un scop si un plan de acțiune pentru un anumit scop, perseverenta și efectiv putere de munca.

Un om care folosește acest concept de dezvoltare personala nu e unul care citește multe cărți și nu face nimic ci mai degrabă unul care citește dar și acționează.

Pentru a fi mai clar în privința acestui articol am pregătit mai jos o listă cu 5 minciuni când vine vorba de dezvoltare personala:

1. Ajunge sa citesc carti de dezvoltare personala

Sa citesti e un lucru bun asta pentru ca iti dezvolta capacitatea de gandire si pe langa asta primești informații noi despre cum să rezolvi probleme mai ușor, despre cum să îți păstrezi mai ușor concentrarea, despre cum să relaționezi mai bine cu cei din jurul tău.

Totuși un lucru care nu e ok e să citești și după aceea nimic. Degeaba citești și după aceea nu mai faci nimic. Nici nu devii o persoană mai bună și nici nu o să ai rezultatele pe care ți le dorești.

2. Dezvoltare personala = motivatie

Ce faci atunci când ești lipsit de motivație? Mai citești o carte motivaționala. HA HA! Treaba asta e o minciună pentru că în lumea reală fie ești motivat, fie nu. Fie ești motivat să mănânci un covrig pentru că ți-e foame, fie nu mănânci nimic pentru că pur și simplu nu îți este foame.

Ar fi mai bine să faci o introspecție și să vezi daca nu cumva treaba asta cu motivațiae mai mult o chestiune de lene decât una de mootivație.

3. Sunt mai bun in vreun fel decat altii

Adevărul despre dezvoltare personală e că nu ești mai bun cu nimic decât alții dacă doar citești și vorbești. Degeaba îi spui unui om cum să facă un anumit lucru mai bine dacă tu nu l-ai făcut mai bine deși ai citit despre asta.

Nu ești cu nimic mai bun. Poate doar ai impresia asta din cauza faptului că citești tot felul de lucruri. Totuși vreau să-ți spun că poți deveni mai bun dacă și acționezi și pui în aplicare lucrurile care ți se potrivesc din cele oe care le citești.

4. Trebuie sa mai citesc ca sa devin si mai bun

E ok să citești despre astfel de lucruri dar nu uita că s-ar putea să devii dependent de citit. Dacă nu ai rezultate în urma la ceea ce ai citit și doar îți spui în mintea ta că poate nu ai rezultate pentru că îți lipsesc anumite informații și trebuie să mai citești o carte s-ar putea să ai dreptate și de asemenea s-ar putea să fii dependent de citit.

Nu ești ok cu faptul că nu ai rezultate și din acest motiv îți mai dai câte o pilulă cu dezvoltare personală ca să uiți. Adevărul e că doar te ascunzi în spatele ideei de dezvoltare personala.

În final vreau să nu uiți că ideea de dezvoltare personala tine de tine si de aplicarea lucrurilor pe care le citești. Dacă doar citești și nu faci nimic atunci într-un fel arunci responsabilitatea vieții tale de la tine la conceptul de dezvoltare personală iar lucrul ăsta nu e ok.

 

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *