Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

Ce principii să le transmiți copiilor tăi dacă ești un om bogat!

Hei salut!

In articolul de azi vreau să-ți vorbesc despre câteva lucruri foarte interesante pe care le-am aflat din cartea pe care o citesc in acest moment.

De ceva timp citesc cartea „The Millionaire  Next  Door” scrisa de Thomas J, Stanley și Wiliam D. Danko și pe lângă lucrurile suprinzătoare pe care le-am aflat despre milionarii americani în carte sunt descrise si problemele pe care le au acești oameni cu copiii lor.

Și când mă refer la probleme mă refer la faptul că acești copii datorită faptului că sunt sprijiniți foarte tare din spate de către părinții lor cu bani și cu diferite cadouri nu mai ajung să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a ajunge la nivelul de bogăție al părinților lor. De asemenea datorită faptului că își permit, acești oameni își trimit copii la școli și facultăți private lucru care deși nu e rău nu îi pregătește pentru lumea antreprenoriatului, nu îi pregătește pentru lumea dură a vânzărilor și a clienților.

Totuși în carte sunt câțiva oameni care au transmis autorilor câteva reguli pentru copiii lor pentru ca aceștia să nu fie doar niște simpli consumatori ai averii părinților lor. Iată care sunt aceste reguli:

1. Nu le spune niciodată copiilor că ești bogat

Copii învață cel mai bine prin exemplu. Și dacă îi înveți cu un stil de viață în care ei doar cheltuie fără să producă destulă valoare astfel încât să își poată susține stilul de viață atunci când vor ajunge la maturitate nu vor putea să câștige suficienți bani astfel încât să ajungă cel puțin la fel de bogați ca părinții lor.

Așa că cel mai bine e să îi educi să fie disciplinați când vine vorba de bani și ei să afle că părinții lor sunt bogați doar când aceștia ajung la maturitate.

Un pasaj care mi-a plăcut foarte mult și care ma impresionat din carte a fost atunci când un copil al unui om bogat a spus: „Nu am știut niciodată că tatăl meu este bogat până când nu am devenit avocatul averii sale!

 

2. Indiferent cât ești de bogat învață-i pe copii să fie disciplinați și să aibă grijă de bani

În ziua de azi media te prostește să ai un stil de viață de consumator compulsiv în care trebuie să cumperi tot ce ți se prezintă. Trebuie să-ți cumperi ultimul model de mașină în leasing, trebuie să-ți iei un apartament cu credit, trebuie să petreci și să spargi cât mai mulți bani în cluburi, trebuie să-ți cumperi ultima colecție de haine de firma, trebuie, trebuie, trebuie…

De fapt singurul lucru care trebuie e acela de a-ți educa copii să fie disciplinați cu banii lor, să cheltuie mai puțin decât produc, să economisească și de asemenea să investească banii pe care i-au produs. Disciplina financiară îi va scăpa pe acești copii de tot felul de probleme care pot să apară din cauza banilor și asta le va face viața mult mai ușoară.

3. Învață-i pe copii că nu vor obține niciodată fluxul de bani pe care tu îl ai până când nu vor fi maturi și disciplinați când vine vorba de stilul lor de viață cât și atunci când vine vorba de profesia lor

Pentru a deveni o persoană independentă din punct de vedere financiar trebuie să fii extrem de disciplinat atunci când produci bani dar și atunci când cheltui banii respectivi. Degeaba câștigi foarte mulți bani dacă tot ce faci e să-i cheltui pe toți fără să investești nici măcar un leu din banii respectivi.

De asemenea ai nevoie de maturitate și disciplină pentru că numai așa poți produce și gestiona foarte mulți bani în mod eficient. Iată ce spune unul dintre milionarii care au dat un interviu în carte:

„Banii gheață le dă copiilor prea multe opțiuni,…în special în cazul copiilor tineri. Media, în special televiziunea controlează valorile copiilor tineri. Și fac asta prin faptul că prezintă lucrurile în mod amuzant. Se pune prea mult accentul pe  consum. Din acest motiv nu le-am dat niciodată copiilor mei bani gheață. Ce le-am spus însă întotdeauna e că pentru a-ți cumpăra ceva major, trebuie să ai banii necesari sau măcar o parte importantă sin suma totală.”

4. Redu la minimum discuțiile despre ce va moșteni fiecare dintre copii tăi

Nu ar trebui să le promiți niciodată copiilor tăi faptul că vor primi anumite lucruri și asta mai ales dacă ai consumat alcool. Pentru că e foarte probabil să uiți ce ai promis dar copii tăi nu vor uita iar asta va crea conflicte între ei.

5. Nu le da bani sau alte cadouri semnificative sub forma unui împrumut sau sub forma unei înțelegeri prin care ei o să-ți returneze banii

Dă-le bani copiilor tăi din dragoste, bunătate sau din obligație. Nu le da bani sub forma unui împrumut pentru că e foarte probabil ca acești copii adulți să-și piardă respectul și stima de sine. Copii ar trebuie să primească dragoste din partea ta și nu bani sub forma înțelegerilor ca și cum ai face un business cu ei pentru că atunci vor începe să te manipuleze și să-și piardă respectul pentru tine având impresia că pentru a obține ceva de la tine trebuie să te manipuleze.

6. Nu te băga în viața de familie a copiilor tăi

Felul în care tu vrei să-ți trăiești viața ar putea fi total diferit față de felul în care copii tăi vor să-și conducă viața așa că nu te băga. Copii adulți nu suportă interferențele din partea părinților. Lasă-i să-și ducă viața așa cum vor ei și cere-le permisiunea atunci când vrei să le dai un sfat sau când vrei să le dai sume semnificative de bani.

7. Nu încerca să intri în competiție cu copii tăi

Nu te lăuda niciodată cu sumele de bani pe care le-ai acumulat. Pentru că asta le transmite copiilor tăi un mesaj confuz. De cele mai multe ori copii nu pot concura cu părinți lor atunci când vine vorba de bani și nici nu vor asta. Nu trebuie să te lauzi! Copii tăi vor aprecia ceea ce ai realizat. Nu începe niciodată o conversație în felul următor: „Când eram de vârsta ta, aveam deja…”

8. Copii tăi sunt persoane individuale cu personalitate proprie. Amintește-ți întotdeauna lucrul ăsta

Fiecare copil e diferit și are scopuri și motivație diferite. Faptul că îl ajuți pe unul care nu se descurcă la fel de bine cu banii va face ca stilul lui de viață să fie amplificat și în felul ăsta să-i cauzezi mai multe probleme decât să îl ajuți. De asemenea dacă are frați sau surori care se descurcă mai bine aceștia vor începe să țină ură pe el pentru faptul că el primește mai multe cadouri și bani.

9. Apreciază-le realizările indiferent cât de mici sunt aceste realizări și nu te uita la simbolurile pe care ei sau tu le ai pentru succes

Învață-ți copii să realizeze lucruri nu doar să consume! Să câștigi pentru a cheltui nu ar trebuie să fie scopul suprem al unei vieți. Iată ce a spus un milionar  fiului său:

Nu sunt impresionat de ceea ce dețin oamenii! În schimb sunt impresionat de realizările lor. Sunt mândru că sunt doctor! Întotdeauna mă străduiesc să fiu cel mai bun din domeniu. Nu urmării banii! Dacă ești cel mai bun în domeniul tău aceștia vor veni de la sine! 

Ce a admirat cel mai mult tatăl la fiul său? Iată ce spune copilul:

În primul rând tatăl meu era impresionat de faptul că munceam part time ca și chelner într-un restaurant de plăcinte pe vremea când eram în liceu. În al doilea rând faptul că nu i-am cerut niciodată bani. S-a oferit să-mi dea câteva mii de dolari pentru a începe o afacere – după ce am terminat liceul. În al treilea rând faptul că am vândut afacerea respectivă cu destul de mulți bani încât să-mi ajungă pentru facultate…și faptul că nu a trebuit să-i cer niciodată bani în acea perioadă.

10. Spune-te copiilor tăi că sunt multe lucruri mult mai valoroase decât banii

Iată ce a spus un  alt milionar din carte:

Sănătatea, o viață lungă, fericirea, o familie iubitoare, faptul că oamenii se pot baza pe tine, prieteni buni…dacă ai cinci te poți considera un om bogat. Reputație, respectul, integritatea, onestitate și o serie întreagă de realizări sunt mai importante decât banii. Banii sunt cireașa de pe tortul vieții. Nu trebuie să furi sau să înșeli…sau să încalci legea…sau să nu-ți plătești taxele. E mai simplu să faci bani în mod corect decât să jefuiești oamenii. Nu vei supraviețui în afaceri dacă tragi banii de pe oameni. Nu uita că viața e pe termen lung!

Cam asta e tot despre articolul de azi! Menționez că ideile din articol nu-mi aparțin deși sunt de acord în totalitate cu ele. Dacă vrei să afli mai multe îți recomand să citești această carte. Vei învăța o grămadă de lucruri interesante și utile în același timp.

Cu prietenie, Alex!

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *