Life Academy

Dezvoltare Personala, Stil de viata, Entuziasm

17 moduri de gândire ale oamenilor bogati

Hei salut! Ce mai faci? Sper că ești bine!

În articolul de azi vreau să vorbesc despre bani și asta pentru că acum câteva zile am auzit la radio o întrebare destul de interesantă:

„Ce preferi să ai? Noroc în dragoste sau noroc la bani?”

Un lucru  interesant e faptul că cei care răspundeau dădeau un răspuns de genul că preferă să aibă și dragoste dar și că banii sunt importanți. Vreau să spun că au dreptate! Iubirea e frumoasă și e  importantă dar și banii sunt un lucru important.

Și întrebarea e puțin prostească! Adică sună ceva de genul: „Ce preferi să ai, o mână sau un picior?”

 De ce să nu le ai pe amândouă?

Un alt lucru interesant e faptul că ideea era prezentată într-o forma care îți spunea că dacă ai avea mulți bani nu ai avea parte de dragoste. Și de asemenea se vorbea foarte mult de noroc. Părerea mea e că banii nu țin de noroc, la fel cum nici dragostea nu are de a face cu norocul.

Dacă tu crezi că dragostea ține de noroc atunci vreau să-ți spun că te așteaptă o viață destul de grea. Și spun asta pentru că dacă ai o astfel de gândire atunci înseamnă că nu îți asumi responsabilitatea pentru viața ta.

Părerea mea e că dragostea are foarte mult de a face cu alegerile pe care le faci. Adică vreau să spun că trebuie să alegi persoana potrivită pentru tine, după care trebuie să alegi să o iubești, după care trebuie să alegi să rămâi alături de ea atunci când vremurile sunt mai nasoale (asta daca sunt aftfel de vremuri). Nu e nici un noroc!

La fel stau lucrurile și când vine vorba de bani! Mulți oameni cred că pentru a avea bani îți trebuie noroc. DAR…lucrul ăsta e foarte departe de adevăr. Pentru a avea bani îți trebuie o minte care să știe cum să creeze și să păstreze bani. Îți trebuie o minte care poate găsi soluții la problemele oamenilor. Îți trebuie abilități de vânzări și de marketing pentru a-ți face cunoscute produsele și serviciile. Și toate astea nu au nimic cu norocul ci cu capacitatea ta de a-ți asuma responsabilitatea pentru viața ta și de asemenea de a fi dispus să te educi și să faci orice pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești.

Din experiență pot spune că în ziua de azi e foarte ușor să cheltui mai mult decât produci. Poți avea foarte mulți bani, dar dacă nu știi cum să îi investești într-un timp foarte scurt îi vei pierde.

Dacă nu ești obișnuit să ai foarte mulți bani și atitudinea ta față de bani e aceea în care cheltui tot ce produci (poate chiar mai mult de atât datorită cardurilor de credit) pot să-ți spun că cu cât ai mai mulți bani cu atât vor crește și cheltuielile tale.

Discuția de la radio mi-a atras atenția din cauză că în acest moment sunt cu ochii pe cartea: „Secrets Of The Milionaire Mind” de T. Harv Eker. În carte autorul vorbea despre cele 17 moduri de gândire ale oamenilor de succes când vine vorba de bani. Iată care sunt acestea:

1. Eu îmi construiesc viața

Oamenii bogații și cei de succes își asumă responsabilitatea pentru viața lor. Ei nu lasă lucrurile la mâna norocului pentru că știu că asta nu le va aduce nici un rezultat. E ca și cum ai vrea să câștigi un campionat mondial într-un sport de contact cu speranța că norocul va fi de partea ta.

Așa ceva nu se va întâmpla pentru că dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru antrenamentele tale vei merge la concurs și vei lua bătaie din primul meci și pe lângă asta există și riscul să te accidentezi și să nu mai poți face nimic.

Așa că e timpul să îți asumi responsabilitatea pentru propria viață, să o prinzi de gât, să îi dai două palme și să îi spui ce să facă. Altfel te va trânti și te va lăsa la mâna altor oameni care îți vor spune cu siguranță ce trebuie să faci.

Nu cred vrei să fi un om căruia i se întâmplă lucruri ci vrei să fi un om care face ca lucrurile să se întâmple. Și din experiență pot să-ți spun că atunci când TU le faci să se întâmple se vor întâmpla până la urmă.

2. Joc ca să câștig

Oamenii săraci joacă jocul banilor foarte prost. Se gândesc foarte mult timp la tipul de afacere pe care ar dori să îl deschidă, se gândesc foarte mult la ce ar vrea să facă dar nu fac niciodată nimic. Și dacă fac ceva nu reușesc pentru că nu sunt dispuși să se educe și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a reuși.

În schimb oamenii bogați și cei de succes (indiferent de domeniul de activitate) fac lucrurile pentru a avea rezultate. Ei se așteaptă să câștige și fac tot ce le stă în putință (poate chiar mai mult) pentru a reuși. Așa că joacă jocul banilor ca un învingător!

3. Determinat să fiu bogat

Oamenii de succes sunt determinați să aibă succes. Asta înseamnă că nu fac lucrurile cu jumătate de măsură ci se implică total în ceea ce fac și nu suportă confortul ci preferă să persevereze atunci când lucrurile devin mai grele. Dacă pui confortul pe primul loc nu vei reuși să ai succes!

„Dacă scopul tău e să fii confortabil nu vei ajunge niciodată bogat! Dar dacă scopul tău e să fii bogat sunt foarte mari șanse să ai parte și de confort!” – din carte 

4. Gândesc la nivel mare

Un alt dușman al reușitei e faptul că oamenii gândesc la nivel mic. Și dacă vrei să devii bogat atunci trebuie să gândești la nivel mare. Asta înseamnă că produsul tău, serviciul tău sau afacerea pe care vrei să o deschizi trebuie să ajute cât mai mulți oameni.

Și dacă ajuți oamenii aceștia te vor plăti iar dacă îi ajuți pe foarte mulți oameni atunci vei fi bogat. Așa că gândește întotdeauna la nivel mare!

5. Mă concentrez pe oportunități

Cei care nu au succes se concentrează pe obstacole. Cei bogați se concentrează pe soluții și pe oportunități. Adevărul e că e mult mai ușor să-ți spui de ce un lucru nu va reuși, să-ți spui că nu poți începe pentru că nu ai bani, să-ți spui că nu vei reuși să faci vânzări, să găsești motive pentru lipsa de succes decât să faci ceva pentru a schimba lucrurile.

Oamenii de succes fac asta! Se concentrează pe soluții, pe ceea ce le poate aduce valoare în viață și acționează fără ezitare atunci când soluțiile și oportunitățile sunt de partea lor.

6. Admir oamenii de succes

Nu poți deveni ceva ce nu admiri! Asta pentru că din punct de vedere psihologic respingi ceva ce nu îți place. Dacă vrei să fi bogat atunci trebuie să îi admiri pe oamenii bogați.

Și nu spun că nu sunt oameni care au ajuns bogați prin lucruri incorecte, dar sunt mult mai puțini decât crezi. Dacă crezi că oamenii bogați sunt hoți e clar că nu vrei să ajungi bogat pentru că nu vrei să ajungi hoț.

Oamenii de succes admiră alți oameni de succes asta pentru că de la ei învață și de asemenea astfel de oameni îi inspiră.

7. Mă asociez cu oameni pozitivi și de succes

Se spune ca un om e suma oamenilor din jurul lui. Și dacă oamenii din jurul lui au o gândire negativa, se concentrează pe probleme în loc să se concentreze pe soluții, se plâng tot timpul, au probleme cu banii e foarte probabil ca și omul respectiv să fie la fel.

Așa că e timpul pentru o schimbare! E timpul să-ți alegi prieteni de calitate, oameni care gândesc și acționează spre binele lor. Dacă nu poți evita astfel de oameni pentru că nu ai cum și ești obligat de circumstanțe să fi în jurul lor atunci încearcă măcar să îi vezi mai rar. Și dacă nici asta nu poți atunci e timpul să îi inspiri să facă o schimbare în viața lor.

8. Sunt dispus să mă promovez pe mine și valoarea pe care o pot oferi

Având în vedere faptul că am lucrat foarte mult timp ca agent de vânzări (chiar și acum lucrez pe un astfel de post) pot spune că destul de greu. DAR nu e imposibil!

Nu e plăcut când vorbești cu sute de persoane, care îți spun că nu au nevoie, că nu le trebuie produsul tău, că serviciile tale sunt prea scumpe sau că nu au destui bani. Te descurajezi!

La fel sunt poate mulți oameni care nici măcar nu încearcă să întreprindă ceva din cauză că le este prea frică de refuzuri, le e frică să nu pară insistenți, le este frică să se promoveze sau să-și promoveze produsele și serviciile. Dar frica asta nu te duce nicăieri și nici nu îți pune bani în buzunar.

Dacă vrei să ai succes atunci trebuie să devii expert în marketing și în vânzări. Și pot să-ți spun din experiență că sunt mulți oameni care te vor refuza dar trebuie să știi că nu au nimic personal cu tine. Pur și simplu nu au nevoie de produsul tău. Sau poate nu au nevoie de el acum dar pe viitor poate că vor cumpăra.

AȘA CĂ NU TREBUIE SĂ TE OPREȘTI AICI!

Spun asta din cauză că așa cum sunt oameni care nu au nevoie de ceva ce tu oferi sunt și oameni pe care îi poți ajuta cu produsele sau serviciile tale și dacă te oprești le faci practic un deserviciu celor pe care îi poți ajuta. Așa că atunci când ai ceva de oferit nu te sfii să te faci cunoscut!

9. Sunt mai mare decât problemele mele

O problemă de nivelul 5 nu poate fi rezolvată să spunem de o persoană care e doar la nivelul 4. E ca și cum ai cere unui copil să rezolve ecuații când tot ce știe el în momentul de față e să facă adunarea și înmulțirea.

În schimb dacă vrei să rezolvi probleme de nivelul 5 atunci TU trebuie să fi o persoană de nivelul 10. Totul depinde de tine! Așa că transformă-te într-o persoană de nivelul 10. Schimbă-ți perspectiva de gândire, vezi ce  au făcut alți oameni, educă-te, pune în aplicare ce ai învățat și încet, încet îți vei crește nivelul la care gândești iar problemele îți vor părea mult mai mici.

Oamenii care nu reușesc își spun în mintea lor că le știu pe toate și refuză să mai învețe și să-și crească nivelul iar când dau de o problemă mai mare nu știu cum să o rezolve. Așa că fă o schimbare chiar acum!

10. Sunt un primitor excelent

Când vorbesc de faptul că oamenii bogați sunt primitori excelenți mă refer la faptul că astfel de oameni sunt confortabili cu banii pe care îi primesc. Au o zonă de confort foarte mare și atunci când li se întâmplă lucruri bune nu se autosabotează. Sunt capabili să-și administreze banii mulți pe care i-au câștigat și de asemenea sunt capabili să găsească noi oportunități de investiții pentru banii respectivi.

În schimb oamenii săraci au o zonă de confort foarte mică și atunci când primesc foarte mulți bani îi cheltuie foarte repede pentru că nu știu ce să facă cu atâția bani și nici nu sunt confortabili cu ei. Așa că încearcă să facă tot posibilul (în mod inconștient) să ajungă din nou în zona de confort, zonă în care nu aveau bani.

11.Aleg să fiu plătit în funcție de rezultate

Oamenii săraci aleg să fie plătiți pe timp. Își vând timpul pentru că nu au destulă încredere că pot reuși să genereze rezultatele pe care și le doresc. În schimb oamenii bogați sau cei care au o gândire care îi va ajuta să devină bogați aleg să fie plătiți pentru rezultatele pe care le pot oferi.

Și din experiență pot spune că atunci când ești plătit pentru rezultate banii vor fi mult mai mulți!

12. Vreau ambele fețe ale monedei

La fel ca la începutul acestui articol pot spune că oamenii săraci au impresia că nu poți fi și bogat și să ai parte și de iubire, sau nu poți fi și bogat și să ai parte și de timp liber, sau nu poți fi și bogat și să ai și timp pentru familia ta. DE CE NU?

Cei care au succes văd lucrurile altfel! De fapt ei aleg să primească ambele lucruri! Vor și iubire și bani, vor și timp liber și bani, vor și timp cu familia și bani!

13. Îmi administrez banii foarte bine

Oamenii bogați își administrează foarte bine banii și știu pe ce îi cheltuie. Spun asta pentru că își fac cumpărăturile după buget, iar în bugetul acesta e inclus și contul de investiții.

Oamenii săraci simt doar că banii li se scurg din mână fără să știe măcar pe ce i-au cheltuit. Pur și simplu realizează că nu mai au bani și că trebuie să aștepte salariul sau să se împrumute. Așa că dacă vrei să rezolvi problema banilor e timpul să-ți controleze bani. Altfel se întâmplă după cum spunea și Luca Dezmir de la Milionarul Mioritic: „Dacă nu îți controlezi banii te vor controla ei pe tine!”

Dacă îți cheltui toți banii pe care îi ai și poate chiar mai mult de atât atunci nu ai nici o șansă să rezolvi această problemă!

E ca și cum ai vedea om care face alergare în fiecare zi! Deși pare să nu aibă nevoie de mișcare el aleargă în fiecare zi pentru a se menține în formă. La fel și cei care sunt bogați! Deși aparent nu au nevoie de buget pentru că sunt bogați tot ei sunt cei care își administrează bine banii pentru că știu că în asta stă cheia succesului.

15. Îmi pun banii să muncească pentru mine

Oamenii bogați fac investiții! Asta înseamnă că banii pe care i-au strâns în contul de investiții îi bagă în afaceri, sau în lucruri care le vor aduce și mai mulți bani.

În schimb oamenii săraci cheltuie banii pe care îi au pe tot felul de lucruri care nu le aduc valoare reală.

16. Acționez în ciuda fricii

Cei care reușesc se simt la fel ca și cei care nu reușesc în fața provocărilor. Diferența dintre ei e simplu fapt că primii acționează indiferent de frica pe care o simt. Și asta le aduce mai multă experiență și cunoștințe, mai multă intuiție și conștiinciozitate și pe viitor vor lua decizii mult mai bune.

În schimb cei care sunt blocați de frică nu fac nimic dar nici nu învață. Ei stau și așteaptă oportunitatea ideală care nu are să vină niciodată! E ca și cum ai aștepta la box să dai lovitura supremă de KO în timp ce adversarul tău te umple de pumni. Nu vei avea succes dacă doar aștepți. Și dacă cumva se întâmplă asta atunci e pur noroc!

17. Învăț și cresc în mod regulat

Cei care au succes învață tot timpul pentru că știu că lumea e în continuă schimbare și de asemenea știu că cine nu crește se micșorează! Oamenii săraci au impresia că le știu pe toate! Și e adevărat! E posibil să le știe pe toate dar ceea ce știu nu îi ajută cu nimic.

Așa că nu renunța la educația ta pentru că nu s-a terminat odată cu liceul sau cu facultatea!

În final pot să-ți spun doar atât! Lucrurile nu se rezolvă de la sine decât dacă TU ești cel care le face!

Cu prietenie, Alex

P.S. Un lucru interesant de care mi-am dat seama după ce am terminat de citit articolul e acela că principiile de aici se aplică și în alte domenii. De exemplu m-am antrenat foarte mult timp cu sportivi și antrenori de nivel internațional la JUDO (campioni olimpici, europeni, medaliați la diferite turnee internaționale) și mi-am dat seama că cei care au succes pun în aplicare o parte din principiile prezente aici.

Ti-a placut acest articol?

Lasa-ti adresa de email in formularul de mai jos si fii la curent cu ultimele articole, materiale, carti si alte oportunitati. În plus vei face parte dintr-o comunitate de oameni frumoși și interesanți, oameni care vor sa devină mai buni în tot ceea ce fac, oameni care vor să trăiască la întregul lor potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *